Ondernemerschap steeds meer gezien als haalbare en wenselijke stap

Gepubliceerd op 26 september 2016

Global Entrepreneurship Monitor (GEM)

Het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) publiceerde de 15de editie van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Uniek aan dit jaarlijkse, internationale onderzoek is de zeer brede benadering van ondernemerschap. De focus ligt niet zozeer op het aantal personen dat effectief een nieuw bedrijf heeft opgericht, maar eerder op de ondernemerschapsmentaliteit, het ontluikend ondernemerschap en de ambities van starters.

Ondernemerschap

Ondernemerschap wordt in Vlaanderen steeds meer gezien als een haalbare en wenselijke stap. In 2015 zag 48% van de ondervraagden voldoende opportuniteit om een bedrijf op te richten, 31% meende over voldoende kennis, bekwaamheid en ervaring te beschikken om een nieuw bedrijf op te richten, bovendien had 10% ook effectief de intentie om binnen de 3 jaar een nieuw bedrijf te starten.

Waardering

De GEM-enquête peilde ook naar de waardering voor ondernemerschap. In 2015 vond 57% van de bevraagde Vlamingen dat succesvolle starters een hoge status hebben en veel respect genieten, 54% zag de stap naar ondernemerschap als goede carrièrekeuze en 54% vond dat er veel media-aandacht is voor ondernemerschap.

 

OVER DE GLOBAL ENTREPRENEURSHIP MONITOR

In 2014 werd het GEM-onderzoek in 73 verschillende economieën uitgevoerd. De resultaten zijn gebaseerd op een telefonische enquête bij een representatieve steekproef van 2004 respondenten tussen 18 en 64 jaar. Voor Vlaanderen wordt de studie sinds 2001 uitgevoerd door Vlerick Business School in het kader van STORE, het Steunpunt Ondernemerschap en Regionale Economie.

 

OVER HET STEUNPUNT ONDERNEMEN EN REGIONALE ECONOMIE

Het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) adviseert de Vlaamse overheid op basis van fundamenteel en toegepast economisch toponderzoek binnen drie domeinen; (i) startende ondernemingen en ondernemerskapitaal, (ii) de ontwikkeling en doorgroei van KMO’s, en (iii) het meten en identificeren van economische clusters (met bijzondere aandacht voor de analyse en implementatie van een nieuw industrieel beleid). Daarnaast heeft het Steunpunt ook de opdracht om een gegevensbank aan regionaal-economische indicatoren te ontwikkelen (het zogenaamde Regional Data Warehouse, RDW).

 

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.