Onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen en de deelname aan internationale onderzoeksinfrastructuren

Gepubliceerd op 06 mei 2020

Draaischijf van hoogstaand innovatief onderzoek

Al meer dan een decennium investeert Vlaanderen in state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur via zijn programma’s middelzware, zware en internationale onderzoeksinfrastructuur. Dit heeft ertoe geleid dat we nu beschikken over een mooie programmaportefeuille waarbij de programma’s middelzware, zware en internationale onderzoeksinfrastructuur complementair zijn en elkaar aanvullen.

De onderzoeksinfrastructuren die dankzij deze programma’s werden gefinancierd, liggen één voor één en elk in hun onderzoeksdomein aan de basis van omvangrijke wetenschappelijke en ook socio-economische output. Ze zijn een draaischijf van hoogstaand innovatief onderzoek.

Het Departement EWI en het FWO hebben nu de handen in elkaar geslagen om een overzicht te maken van de internationale onderzoeksinfrastructuren en de “zware” onderzoeksinfrastructuren waarin ze de voorbije 10 jaar hebben geïnvesteerd, een collectie waar we terecht fier op mogen zijn.

De publicatie is onderaan deze pagina te downloaden.

Naast de Nederlandstalige publicatie is er ook een Engelstalige publicatie beschikbaar. Deze is eveneens onderaan deze pagina te downloaden of via de pagina van onze Engelstalige EWI-website.

De publicatie biedt een overzicht van 42 internationale onderzoeksinfrastructuren en “zware” onderzoeksinfrastructuren waar Vlaanderen de voorbije 10 jaar in heeft geïnvesteerd.

Krachtige hefboom voor topwetenschappelijk onderzoek

Voor wie de pers gevolgd heeft de laatste tijd en de namen googled van Vlaamse topwetenschappers die een antwoord zoeken op covid-19, zal een aantal van deze topwetenschappers terug vinden in de brochure.

Ook  bijdragen aan andere grote internationale maatschappelijke uitdagingen “de grand-challenges for the future” zoals klimaatopwarming, vergrijzing, het energievraagstuk enz gebeuren via deze omvangrijke en vaak internationaal ingebedde onderzoeksinfrastructuren.

Nieuwe infrastructuurprojecten

We staan met deze overzichtspublicatie niet aan een eindpunt, integendeel. De Raad van Bestuur van FWO keurde in maart laatsleden opnieuw 5 nieuwe zware infrastructuurprojecten goed en tegen het einde van dit jaar zullen ook de resultaten van de oproep internationale onderzoeksinfrastructuur gekend zijn.

Over de jaren zijn de budgetten sterk  toegenomen. In een groeipad naar de 3%-norm, dat we zullen bereiken tegen het einde van deze legislatuur, zijn investeringen in onderzoeksinfrastructuur een prioriteit. Hoogstaand wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk nood aan vaak dure onderzoeksinfrastructuur.

(Auteurs van deze publicatie: Michele Oleo, Navorser, Departement EWI, michele.oleo@vlaanderen.be / Caroline Volckaert, Beleidsmedewerker FWO-Vlaanderen, Caroline.Volckaert@fwo.be)  

Michèle Oleo
Navorser
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
02 mei 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 mei 2024)

Vraag om uitleg over de ontslagen bij het verdeelcentrum van Decathlon in Willebroek.
30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.