Open Innovation, Open Science, Open to the World - a vision for Europe

Gepubliceerd op 11 juni 2016

De publicatie “Open Innovation, Open Science, Open to the World - a vision for Europe” licht de prioriteiten toe van de Commissaris voor onderzoek en innovatie en geeft een overzicht van de visie van de Europese Commissie (EC) en het daarmee samenhangende beleid.

Kern van het boek omvat de “drie O’s”: Open Innovation, Open Science en Open to the world.

Het beleid dat betrokken is hierbij omvat o.a. het Scientific Advice Mechanism, de European Innovation Council, EFSI en de Innovation Deals, voor Open Innovation.

Open Science

Op het gebied van Open Science worden voorbeelden gegeven zoals de Open Science Cloud en Citizen Science. Ook omschrijft het boek de 5 lijnen voor potentiële beleidsacties binnen Open Science (bv. creëren van aansporingen en verwijderen van belemmeringen voor Open Science).

Open to the World

Voor Open to the World, wordt gekeken naar de internationale samenwerking van de Europese onderzoeksgemeenschap (bv met Noord-Amerika, de partnerlanden enz).

De drie O's vormen op zichzelf samen geen nieuw beleidsinitiatief, maar moeten juist een impuls geven aan bestaande programma's, zoals Horizon 2020, en ook het beleid, zoals de Europese Onderzoeksruimte.

 Open Innovation, Open Science, Open to the world

 

 

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.