Oproep 'Citizen Science'

Filter items
Nieuws
11 december 2017

Opgelet: deze oproep is beëindigd. Projectvoorstellen konden ingediend worden tot 15 maart 2018.

 

Burgerwetenschap

Citizen Science, of ‘burgerwetenschap’ in het Nederlands, is een belangrijke ontwikkeling in wetenschapsland. Hierbij kunnen burgers ongeacht hun achtergrond meewerken aan wetenschappelijke projecten. In Citizen Science zijn ze niet langer het publiek voor wetenschapscommunicatie, maar ook de betrokkenen – liefst zelfs actieve betrokkenen – in het wetenschappelijk onderzoek. 

Oproep

Minister Muyters lanceert nu een oproep voor Citizen Science projecten en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.

"De tijd dat wetenschap en onderzoek enkel achter de gesloten deuren van het labo plaatsvindt, is voorbij. Enthousiaste vrijwilligers helpen onderzoekers door mee na te denken, waarnemingen te doen, data te verzamelen…“

Voorwaarden

Projecten worden ingediend door onderzoekers aan universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en bij voorkeur in samenwerking met actoren actief in het domein van het STEM-beleid en van het Wetenschapscommunicatiebeleid.

De steun aan de projecten heeft als doel de deelname van burgers, zonder onderscheid in geslacht, afkomst, opleidingsniveau, leeftijd, … aan onderzoek te promoten.

In de projecten worden de burgers aangemoedigd om bij te dragen aan het genereren van onderzoeksresultaten en inzichten op basis van hun expertise, nieuwsgierigheid en bereidwilligheid om deel te nemen, en dit zonder afbreuk te doen aan de excellentie van het onderzoek.

Van de projecten wordt in het bijzonder verwacht dat ze de kloof tussen onderzoekers en burgers en de maatschappij in het algemeen verkleinen met bijzondere aandacht voor de uitdagingen op het vlak van STEM-studie- en beroepskeuze. Ieder project dient dan ook bijzondere aandacht te besteden aan laagdrempelige en intensieve communicatie over de inhoud, voortgang en resultaten van het project.

De projecten volgen de open data principes en stellen de gegevens ook ter beschikking van andere onderzoekers (eventueel na een af te spreken periode).

De projecten hebben in principe een maximale looptijd van 2 jaar; mits goede motivatie zijn verlengingen mogelijk binnen het toegekende projectbudget.

De projectsteun bedraagt maximaal 150.000 euro voor de volledige looptijd.

Uiterste indiendatum was 15 maart 2018.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Liliane Moeremans

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
02 553 56 55

Meer nieuws

 • Vlaanderen en Nederland zoeken toenadering voor transformatie naar digitale industrie

  23 april 2018

  Vlaanderen en Nederland gaan samen de transformatie naar de digitale industrie aanpakken. Het project 'Fokus' moet ervoor zorgen dat zeven kennislabs in Nederland en Vlaanderen intensief gaan samenwerken.

 • ITG wil met 'outbreakteam' klaar zijn voor veldonderzoek bij volgende epidemie

  23 april 2018

  Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft maandag haar 'outbreak research team'-project voorgesteld. Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters looft het initiatief, waarvoor Vlaanderen 2,5 miljoen euro steun uittrekt. "We kunnen fier zijn dat we vanuit Antwerpen de wereld een beetje beter kunnen maken", stelde hij.

 • Vlaamse regering maakt 735.400 euro vrij voor Blue Energy-project

  20 april 2018

  De Vlaamse regering maakt 735.400 euro vrij om Blue Energy in Vlaanderen te promoten. Blue Energy is energie die gewonnen wordt op zee door offshore wind en de getijden. Dat maakten Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters bekend.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 april 2018)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 april 2018)

  20 april 2018

  O.a. wijziging hinderpremie, benoeming leden Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en goedkeuring co-financiering EFRO Vlaanderen 2014-2020 Project 'Blue Accelerator'.

 • 3 miljoen euro voor nieuwe werkgelegenheid op oude Ford Genk-site

  3 miljoen euro voor nieuwe werkgelegenheid op oude Ford Genk-site

  20 april 2018

  Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters kende de Vlaamse Regering vandaag 3 miljoen euro superstrategische transformatiesteun toe aan logistiek bedrijf H.Essers. Op de terreinen van de oude Ford-fabriek bouwt het aan Dry Port Genk, een innovatieve logistieke chemiesite waar plaats zal zijn voor minstens 420 nieuwe medewerkers.