Oproep 'Citizen Science'

Filter items
Nieuws
11 december 2017

Burgerwetenschap

Citizen Science, of ‘burgerwetenschap’ in het Nederlands, is een belangrijke ontwikkeling in wetenschapsland. Hierbij kunnen burgers ongeacht hun achtergrond meewerken aan wetenschappelijke projecten. In Citizen Science zijn ze niet langer het publiek voor wetenschapscommunicatie, maar ook de betrokkenen – liefst zelfs actieve betrokkenen – in het wetenschappelijk onderzoek. 

Oproep

Minister Muyters lanceert nu een oproep voor Citizen Science projecten en trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.

"De tijd dat wetenschap en onderzoek enkel achter de gesloten deuren van het labo plaatsvindt, is voorbij. Enthousiaste vrijwilligers helpen onderzoekers door mee na te denken, waarnemingen te doen, data te verzamelen…“

Voorwaarden

Projecten worden ingediend door onderzoekers aan universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en bij voorkeur in samenwerking met actoren actief in het domein van het STEM-beleid en van het Wetenschapscommunicatiebeleid.

De steun aan de projecten heeft als doel de deelname van burgers, zonder onderscheid in geslacht, afkomst, opleidingsniveau, leeftijd, … aan onderzoek te promoten.

In de projecten worden de burgers aangemoedigd om bij te dragen aan het genereren van onderzoeksresultaten en inzichten op basis van hun expertise, nieuwsgierigheid en bereidwilligheid om deel te nemen, en dit zonder afbreuk te doen aan de excellentie van het onderzoek.

Van de projecten wordt in het bijzonder verwacht dat ze de kloof tussen onderzoekers en burgers en de maatschappij in het algemeen verkleinen met bijzondere aandacht voor de uitdagingen op het vlak van STEM-studie- en beroepskeuze. Ieder project dient dan ook bijzondere aandacht te besteden aan laagdrempelige en intensieve communicatie over de inhoud, voortgang en resultaten van het project.

De projecten volgen de open data principes en stellen de gegevens ook ter beschikking van andere onderzoekers (eventueel na een af te spreken periode).

De projecten hebben in principe een maximale looptijd van 2 jaar; mits goede motivatie zijn verlengingen mogelijk binnen het toegekende projectbudget.

De projectsteun bedraagt maximaal 150.000 euro voor de volledige looptijd.

Uiterste indiendatum is 15 maart 2018.

Projecten worden ingediend bij Liliane Moeremans: liliane.moeremans@ewi.vlaanderen.be

Alle voorwaarden en beoordelingscriteria vind je in het oproepdocument dat je hier onderaan kan downloaden.

 
BijlageGrootte
Oproepdocument 'Citizen Science'503.02 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Liliane Moeremans

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
02 553 56 55

Meer nieuws

 • Buitenlandse investeringen in Vlaanderen: opvallende stijging jobs Onderzoek & Ontwikkeling (O&O)

  Buitenlandse investeringen in Vlaanderen: opvallende stijging jobs Onderzoek & Ontwikkeling (O&O)

  23 januari 2018

  In 2017 investeerden buitenlandse bedrijven in totaal 2,08 miljard euro in vestigingen in Vlaanderen, verspreid over 215 projecten en goed voor 5.377 extra jobs. Vooral het aantal jobs in Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) steeg opvallend. Dat blijkt uit de recentste cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT).

 • Proeftuin voor Smart Grid-technologie gelanceerd

  19 januari 2018

  Het Green Energy Park, het grootste CO2-neutrale, slimme elektriciteitsnet van Europa, werd donderdag voorgesteld. Het duurzame, lokale elektriciteits- en warmtenetwerk wordt gerealiseerd op het researchpark in Zellik. 

 • Vlaamse Regering keurt Regeling van de Vlaamse deelname aan en/of subsidiëring van internationale onderzoeksinfrastructuren definitief goed

  Vlaamse Regering keurt regeling van Vlaamse deelname aan en/of subsidiëring van internationale onderzoeksinfrastructuren definitief goed

  19 januari 2018

  Na advies van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed met als bedoeling een structureel kader te creëren en verdere uitwerking te geven aan de deelname van Vlaamse onderzoekers aan internationale onderzoeksinfrastructuren.

 • Verslag Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid (18 januari 2018)

  Verslag Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid (18 januari 2018)

  19 januari 2018

  O.a. Vraag om uitleg over Uplace en de speerpuntclusters in het kader van de circulaire economie.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 januari 2018)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 januari 2018)

  19 januari 2018

  O.a. beslissingscomité bij het Hermesfonds en regeling van de Vlaamse deelname aan en/of subsidiëring van internationale onderzoeksinfrastructuren.