Oproep 'Citizen Science' of 'burgerwetenschap' groot succes

Gepubliceerd op 23 maart 2018

Burgers

Voor de oproep 'Citizen Science' die liep tot 15 maart werden 50 projectvoorstellen ingediend. Dat antwoordde minister Muyters gisteren in de EWI-commissie:

"Ik ben blij met de respons op de oproep en hoop dat we met de uitbouw van een kenniscentrum en verdere oproepen de uitbouw van die burgerwetenschap een boost kunnen geven in Vlaanderen."  

De projecten konden worden ingediend door onderzoekers aan hogescholen, universiteiten, onderzoeksinstellingen enzovoort. Ze moesten als doel hebben om de deelname van burgers aan onderzoek te promoten. Burgers moeten worden aangemoedigd om bij te dragen aan het genereren van onderzoeksresultaten en inzichten.

Een andere bedoeling van deze projecten is om de kloof tussen onderzoekers en burgers in de maatschappij te verkleinen. (Alle info over de oproep onderaan deze pagina.)

Minister Muyters:

"Uit de grote respons leid ik af dat de oproep zeker tegemoetkwam aan een behoefte en dat er bij onze wetenschappers een grote vraag is naar het meer betrekken van burgers bij hun onderzoek."

"Momenteel worden de projecten geëvalueerd. De evaluatieperiode is gepland tot 16 april, maar door het grote aantal projecten is het niet uitgesloten dat deze periode met een tiental dagen zal worden verlengd. De evaluatieresultaten zullen aan de Inspectie van Financiën voor advies worden voorgelegd. Nadien worden de resultaten bekendgemaakt en kunnen de geselecteerde projecten starten."

 

> Het volledige verslag kan hier nagelezen worden

 

 

Videoverslag

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.