Organisatoren evenementen kunnen terugbetaalbaar voorschot aanvragen

Gepubliceerd op 07 september 2020

Vanaf vandaag, maandag 7 september, kunnen organisatoren het terugbetaalbaar voorschot voor evenementen aanvragen bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) via www.vlaio.be/voorschotevenementen. Dat maakt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekend.

Dit terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren creëert werkkapitaal om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf het najaar 2020. 

Op 16 september organiseert VLAIO een infosessie over de aanvraagprocedure.

De evenementensector ligt bijna volledig stil sinds 13 maart 2020. Ook met de recente versoepelingen blijft het moeilijk om grote evenementen op poten te zetten. Om organisatoren te stimuleren investeringen te doen in onzekere tijden en een event of evenementenreeks te organiseren, kunnen ze een voorschot aanvragen bij de Vlaamse overheid. Het voorschot moet niet terugbetaald worden indien het event geannuleerd wordt omwille van overheidsmaatregelen met betrekking tot COVID-19.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Vanaf vandaag kan het terugbetaalbaar voorschot aangevraagd worden. Zo steunen we de heropstart van de volledige Vlaamse evenementensector via het actief creëren van omzet, toegevoegde waarde en tewerkstelling bij de steunaanvrager zelf én bij onderaannemers die aan het evenement meewerken.”

De terugbetaalbare voorschotten bedragen minimum € 25.000 en maximum € 800.000 euro per bedrijf én kunnen maximaal 60% van de totale kost van het event bedragen, exclusief voeding en drank. De steun wordt beperkt tot de niet recupereerbare kosten en onvermijdbare facturen. De hoofdorganisator van het event vraagt het voorschot aan. Na afloop van het evenement moet het voorschot binnen de drie maanden terugbetaald worden door de aanvrager.

Deze verplichting tot terugbetaling vervalt indien het event geannuleerd wordt omwille van overheidsmaatregelen met betrekking tot COVID-19.

Voor een evenementenreeks waarbij bijvoorbeeld 6 van de 10 evenementen niet konden doorgaan, moet het voorschot maar voor 4/10de terugbetaald worden. Het bedrijfseconomische risico wordt niet afgedekt: voor een verlieslatend evenement moet de steun terugbetaald worden.

Administratieve overheden komen niet in aanmerking voor deze ondersteuningsmaatregel.

Online aanvragen van maandag 7 september

Vanaf maandag 7 september kunnen organisatoren online een aanvraag indienen via www.vlaio.be/voorschotevenementen voor evenementen die starten in 2020. De uiterlijke indieningsdatum is 2 oktober 2020. De tweede oproep, voor evenementen die plaatsvinden tussen 1 januari 2021 en 1 oktober 2021, gaat in op 5 oktober 2020 en loopt tot en met 9 november 2020, 12.00 uur.

De ontvankelijke steunaanvragen worden door een jury beoordeeld en gerangschikt op basis van de beoordelingscriteria. Agentschap Innoveren & Ondernemen, Toerisme Vlaanderen en Event Flanders, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen maken deel uit van de jury.

Infosessie op 16 september

Om meer te weten over de modaliteiten, kunnen geïnteresseerden een online infosessie volgen op 16 september 2020 om 11.00 u.

Inschrijven voor deze sessie kan via www.vlaio.be/voorschotevenementen. Na inschrijving ontvang je een link voor de online sessie via Teams.

Een FAQ met veelvoorkomende vragen over deze steunmaatregel is eveneens te vinden via www.vlaio.be/voorschotevenementen.

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.