PhD Cup voor doctoraatsonderzoek naar impact ruimtereizen op het brein

Filter items
Nieuws
14 november 2018

In Antwerpen heeft neurowetenschapster Angelique Van Ombergen (UAntwerpen) dinsdagavond de Vlaamse PhD Cup 2018 gewonnen. Van Ombergen onderzoekt hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis.

Het muziekcentrum AMUZ, in de Sint-Augustinuskerk in de Antwerpse Kammenstraat, was dinsdagavond volgelopen voor de finale van de Vlaamse PhD Cup. Vooraf hadden zestien genomineerde doctoraatsstudenten deelgenomen aan een mediatraining, waarna een jury acht finalisten selecteerde. Die kregen in AMUZ drie minuten om hun jarenlange onderzoek voor te stellen.

Postdoctoraal onderzoekster Angelique Van Ombergen werd uitgeroepen tot winnares. Binnen een project van het European Space Agency onderzoekt ze het effect van ruimtevaart en gewichtloosheid op het menselijk brein, door voor én na ruimtemissies hersenscans bij Russische kosmonauten af te nemen. Ze combineert dat onderzoek met klinische studies rond verschillende aspecten gerelateerd aan het evenwichtssysteem.

Vooraf kon ook online gestemd worden voor de publiekswinnaar. Die eer ging naar Katrien Benhalima (UZ Leuven), die een nieuwe opsporingsstrategie ontwikkelde voor zwangerschapsdiabetes.

Van Ombergen en Benhalima mogen hun onderzoek nu verder uit de doeken doen tijdens een eigen lezing voor de Universiteit van Vlaanderen. Van Ombergen wint ook een voucher voor een opleiding aan de Vlerick Business School, ter waarde van 5.000 euro.

> Lees ook: Persbericht Vlaamse PhD Cup gaat naar hersenwetenschapper Angelique Van Ombergen 

> Herbekijk de volledige uitzending via Facebook

(Bron: Belga)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (27 januari 2023)

  27 januari 2023

  O.a. principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 225. Ranst – Oostmalsesteenweg

 • EU-nieuws deze week | week 2

  EU-nieuws deze week | 23 - 27 januari 2023

  27 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (26 januari 2023)

  26 januari 2023

  Gedachtewisseling over innovatiesteun in het kader van Vlaamse Veerkracht en vragen om uitleg over leegstand van winkelpanden verbetertrajecten met betrekking tot cybersecurity.