Regionale steunkaart Vlaanderen 2022-2027

Gepubliceerd op 17 november 2021

Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering een voorstel voor regionale steunkaart goedgekeurd. Dat voorstel moet nog door de Europese Commissie worden aanvaard. Het gaat om 25 gemeenten die onder de regionale steunkaart vallen en waar op die manier investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden. Het gaat om 19 gemeenten in Limburg, 3 in West-Vlaanderen en 3 in Oost-Vlaanderen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Met de regionale steunkaart kunnen we bepaalde regio’s steunen in hun ontwikkeling. Het gaat dan om regio’s waar de economische ontwikkeling minder is dan in andere regio’s en Europese lidstaten. Dat gebied wordt kleiner in vergelijking met de vorige periode. Dat is goed nieuws aangezien dat betekent dat de economische ontwikkeling versterkt werd.

"Toch vallen nog 25 gemeenten onder de steunkaart. Daar kunnen grote bedrijven onder bepaalde voorwaarden 8% investeringssteun krijgen. Zo versterken we de Vlaamse regio’s die een duwtje in de rug mogen krijgen.” 

25 gemeenten

Om de gemeenten te bepalen worden verschillende criteria gehanteerd: het aantal werkzoekenden tov. het Vlaams gemiddelde, de bruto toegevoegde waarde tov. het Vlaams gemiddelde en de beschikbaarheid van bedrijventerreinen. Bovendien moeten de arrondissementen of provincies voldoen aan de EU-voorwaarden en moet het gaan over aansluitende gebieden met ten minste 100.000 inwoners. Zo werden 25 gemeenten geselecteerd.

De regionale steunkaart is belangrijk om te weten in welke gemeenten er eventueel investeringssteun aan grote bedrijven gegeven kan worden, maar de criteria om die steun te geven blijven uiteraard wel gelden.

Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten dus voldoen aan de strikte, nieuwe, voorwaarden Strategische Transformatiesteun. De verdere transitie van de economie zal zo ook nog meer op duurzaamheid en klimaat gericht worden.

De steunkaart is ook belangrijk voor de federale fiscale steun in het kader van ontwrichte zones.

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.