Septemberverklaring: 'Cultuur is onze rijkdom, technologie is onze toekomst'

Filter items
Nieuws
29 september 2022

Minister-president Jambon presenteerde vandaag in het Vlaams Parlement zijn Septemberverklaring.

"Via Flanders Technology & Innovation (FTI) gaan we ons tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, maar we gaan ook de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. FTI wordt een belangrijk gemeenschapsvormend project. Ik nodig u allen uit hieraan mee te werken."

>> Lees hier de volledige septemberverklaring, kijk hieronder naar het videoverslag en lees hieronder het fragment over Flanders Technology & Innovation (FTI).

Cultuur is onze rijkdom, technologie is onze toekomst. Want, beste collega’s, inzake wetenschap en technologie behoren we evenzeer tot de top van de wereld. Het valt mij telkens op als ik op missie ben in het buitenland: Vlaanderen heeft een enorme renommee. Overal ontmoet ik Vlamingen die de wereld met hun deskundigheid verbazen, veel meer dan we zelf beseffen. En daarin moeten we blijven investeren, ondanks de crisis. Ik zou het zelfs omdraaien: vooral nu de crisis volop woedt, moeten we onze burgers en bedrijven weerbaar maken tegen toekomstige crisissen, hun kansen geven om te blijven excelleren, Vlaanderen en de wereld te verbazen.

Daarom komt er, na 25 jaar, een nieuwe versie van het roemrijke Flanders Technology International (FTI). De Vlaamse Regering zal daar haar schouders onder zetten. De iets ouderen onder ons herinneren zich FTI nog van de tweejaarlijkse technologiebeurzen in Gent – u weet wel: met het iconische logo met de twee handen. Het waren beurzen, congressen, evenementen waar honderdduizenden jongeren, ouderen, families, scholen naartoe gingen.

Weet u, in de jaren 70 en 80 van de overige eeuw was het evenzeer volop crisis: een zware oliecrisis, grote economische problemen, gekoppeld aan hyperinflatie en veel geopolitieke spanningen, met het nog strak gespannen IJzeren Gordijn. Er heerste een gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen. Ook toen heeft technologie bijgedragen tot de oplossingen. FTI deed de Vlamingen geloven in een betere toekomst. Met succes. En dat allemaal dankzij de toenmalige, proportioneel samengestelde Vlaamse Regering onder de visionaire leiding van Gaston Geens. Iedereen werkte mee.

Jongeren zullen FTI de komende jaren voor het eerst ontdekken, ouderen zullen de nieuwe inhoud opmerken. De ‘I’ staat vanaf nu niet alleen voor ‘International’ maar ook voor ‘Innovation’: Flanders Technology & Innovation. Via FTI gaan we ons tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, maar we gaan ook de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. FTI wordt een belangrijk gemeenschapsvormend project. Ik nodig u allen uit hieraan mee te werken. (Applaus bij de meerderheid)

Meer dan 3 procent van ons bbp besteden we nu al aan onderzoek en ontwikkeling. Daarmee staan we aan de wereldtop. Komende dinsdagavond stellen we de nieuwe aanpak van FTI voor. Iedereen zal dat online kunnen volgen.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (1 december 2022)

  1 december 2022

  O.a. vraag om uitleg over de analyse van het Planbureau over steun voor onderzoek en ontwikkeling, cybersecurity en energieprestatiegebaseerde handelshuur.

 • Vlaanderen investeert 49 miljoen euro in internationale onderzoeksinfrastructuur

  Vlaanderen investeert 49 miljoen euro in internationale onderzoeksinfrastructuur

  1 december 2022

  Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Jo Brouns investeert via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) 49 miljoen euro in internationale onderzoeksinfrastructuur. Via dit programma wordt de Vlaamse deelname aan grootschalige, internationale faciliteiten gefinancierd.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (25 november 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (25 november 2022)

  28 november 2022

  O.a. wijzigingsbesluit kmo-portefeuille: invoering van thema’s en een kwaliteitskamer en convenant Flanders District of Creativity vzw 2023-2027.

 • Vlaamse Regering stelt paal en perk aan opleidingen over cryptomunten

  Vlaamse Regering stelt paal en perk aan opleidingen over cryptomunten

  25 november 2022

  De Vlaamse Regering heeft de hervorming van de kmo-portefeuille  definitief goedgekeurd. Het instrument wordt ten eerste inhoudelijk gerichter ingezet, door het toepassingsgebied te beperken tot een brede, maar limitatieve lijst toekomstgerichte thema’s. Ten tweede wordt een kwaliteitskamer ingericht om de controle op de conformiteit en de kwaliteit van de gesubsidieerde dienstverlening te versterken. De hervorming treedt in januari ’23 in werking.

 • Wij zoeken twee allround communicatiedeskundigen

  25 november 2022

  Wij zijn op zoek naar twee allround communicatiedeskundigen die de communicatieprojecten die op stapel staan n.a.v. het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie mee tot een goed einde kunnen brengen. Solliciteren kan t.e.m. 6 december