Septemberverklaring: 'Cultuur is onze rijkdom, technologie is onze toekomst'

Gepubliceerd op 29 september 2022
Vlaamse Regering tijdens de Septemberverklaring 2022
(c) belgaimage
De Vlaamse Regering bij de Septemberverklaring. 'Vooral nu de crisis volop woedt, moeten we onze burgers en bedrijven weerbaar maken tegen toekomstige crisissen, hun kansen geven om te blijven excelleren, Vlaanderen en de wereld te verbazen.'

Flanders Technology & Innovation (FTI)

Minister-president Jambon presenteerde vandaag in het Vlaams Parlement zijn Septemberverklaring.

"Via Flanders Technology & Innovation (FTI) gaan we ons tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, maar we gaan ook de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. FTI wordt een belangrijk gemeenschapsvormend project. Ik nodig u allen uit hieraan mee te werken."

>> Lees hier de volledige septemberverklaring, kijk hieronder naar het videoverslag en lees hieronder het fragment over Flanders Technology & Innovation (FTI).

 

Septemberverklaring 'aankondiging FTI'

Cultuur is onze rijkdom, technologie is onze toekomst. Want, beste collega’s, inzake wetenschap en technologie behoren we evenzeer tot de top van de wereld. Het valt mij telkens op als ik op missie ben in het buitenland: Vlaanderen heeft een enorme renommee. Overal ontmoet ik Vlamingen die de wereld met hun deskundigheid verbazen, veel meer dan we zelf beseffen. En daarin moeten we blijven investeren, ondanks de crisis. Ik zou het zelfs omdraaien: vooral nu de crisis volop woedt, moeten we onze burgers en bedrijven weerbaar maken tegen toekomstige crisissen, hun kansen geven om te blijven excelleren, Vlaanderen en de wereld te verbazen.

Daarom komt er, na 25 jaar, een nieuwe versie van het roemrijke Flanders Technology International (FTI). De Vlaamse Regering zal daar haar schouders onder zetten. De iets ouderen onder ons herinneren zich FTI nog van de tweejaarlijkse technologiebeurzen in Gent – u weet wel: met het iconische logo met de twee handen. Het waren beurzen, congressen, evenementen waar honderdduizenden jongeren, ouderen, families, scholen naartoe gingen.

Weet u, in de jaren 70 en 80 van de overige eeuw was het evenzeer volop crisis: een zware oliecrisis, grote economische problemen, gekoppeld aan hyperinflatie en veel geopolitieke spanningen, met het nog strak gespannen IJzeren Gordijn. Er heerste een gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen. Ook toen heeft technologie bijgedragen tot de oplossingen. FTI deed de Vlamingen geloven in een betere toekomst. Met succes. En dat allemaal dankzij de toenmalige, proportioneel samengestelde Vlaamse Regering onder de visionaire leiding van Gaston Geens. Iedereen werkte mee.

Jongeren zullen FTI de komende jaren voor het eerst ontdekken, ouderen zullen de nieuwe inhoud opmerken. De ‘I’ staat vanaf nu niet alleen voor ‘International’ maar ook voor ‘Innovation’: Flanders Technology & Innovation. Via FTI gaan we ons tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, maar we gaan ook de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. FTI wordt een belangrijk gemeenschapsvormend project. Ik nodig u allen uit hieraan mee te werken. (Applaus bij de meerderheid)

Meer dan 3 procent van ons bbp besteden we nu al aan onderzoek en ontwikkeling. Daarmee staan we aan de wereldtop. Komende dinsdagavond stellen we de nieuwe aanpak van FTI voor. Iedereen zal dat online kunnen volgen.

Minister-president Jan Jambon tijdens de Septemberverklaring 2022
(c) belgaimage

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
19 december 2023

Vlaanderen richt met zeven bedrijven techonderneming 'FTI' op

De Vlaamse Regering heeft samen met zeven privé-investeerders de besloten vennootschap (BV) ‘Flanders Technology and Innovation’ opgericht. De vennootschap wordt een belangrijke katalysator voor investeringen in technologische en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
25 september 2023

Septemberverklaring: 'Een krachtig industriebeleid is en blijft topprioriteit voor Vlaanderen.'

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft vandaag zijn laatste Septemberverklaring van deze legislatuur afgelegd. We geven een overzicht van de verschillende EWI-gerelateerde items uit de Septemberverklaring.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.