SERV: uitgebreid cijferdossier over impact coronapandemie op Vlaamse economie en samenleving

Filter items
Nieuws
22 juni 2020

De SERV publiceerde op 22 juni een lijvig cijferdossier dat ingaat op de brede impact van de coronacrisis op de Vlaamse economie en samenleving.

Het rapport is opgesteld onder verantwoordelijkheid van het SERV-Secretariaat en geeft een brede blik op de impact van de corona-epidemie in België en in Vlaanderen in het bijzonder.

Het rapport bevat cijfers over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden, maar ook en vooral over de aanpak van de crisis en de brede impact ervan: sociaal-economisch, maatschappelijk, financieel, op omgeving, e.d.

Het rapport bevat na een probleemanalyse (deel 0) die uitlegt hoe het virus werkt en hoe het bestreden kan worden/wordt, 6 delen die ingaan op de impact van de coronacrisis op de diverse aspecten van het maatschappelijk weefsel:

• Deel I: Mens: gezondheid en kwetsbaarheid

• Deel II: Maatschappij en non profit

• Deel III: Onderwijs en arbeidsmarkt

• Deel IV: Economie

• Deel V: Overheid

• Deel VI: Infrastructuur en omgeving

Deze delen trachten in beeld te brengen hoe de coronacrisis de verschillende onderdelen van het maatschappelijk weefsel beïnvloedt.

Met de publicatie ervan wil de SERV de transparantie over de corona-epidemie en de impact ervan vergroten en bijdragen aan de lopende en geplande beleidsdiscussies.

Het rapport kan hieronder gedownload worden. 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Neem deel aan het eerste burgeroverleg voor klimaatmissie

  10 juli 2020

  De Europese Commissie heeft onlangs in het kader van het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid ambitieuze doelen gesteld die vertaald worden in “missies”. Klimaatverandering is er zo één van. In elke Europees land worden de komende jaren burgers betrokken bij de klimaatmissie. En dus ook bij ons. Lees hier hoe jij aan Europa je stem kan laten horen. 

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 juli 2020)

  9 juli 2020

  Minister Crevits beantwoordde in de EWI-commissie vragen om uitleg over het aantrekken van buitenlandse start-ups en scale-ups naar Vlaanderen, de hinderpremie en eventuele steunmaatregelen voor FNG.

 • Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

  8 juli 2020

  Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities. Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  6 juli 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  6 juli 2020

  Om Vlaanderen uit te bouwen als een sterke en competitieve regio in Europa heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de Europese doelstelling na te streven om tegen 2020 3% van haar BBPR te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). In de 3% light nota van 2020 berekent ECOOM, het Vlaamse Expertisecentrum voor O&O,  dat de uitgaven voor O&O als percentage van het BBPR de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen zijn, tot 2,92% in 2018.