Speerpuntclusters: focus, samenwerking en impact

Gepubliceerd op 19 januari 2016

De strategische samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en ondernemingen wordt verder hervormd. Kernwoorden in de hervorming zijn focus, samenwerking en impact.

Focus op echt strategisch belangrijke sectoren

Internationaal geslaagde innovaties hebben meestal één gemeenschappelijk punt: ze vertrekken vanuit een interdisciplinair model. Bedrijven die kennis delen en samenwerken met kennisinstellingen spreiden niet alleen het risico, maar bereiken vaak ook mooiere resultaten.

Minister Muyters: “Vandaag zijn er, ook in Vlaanderen, al mooie voorbeelden van dit soort samenwerkingsverbanden, maar we kunnen beter.“

”Het warm water moet niet telkens opnieuw uitgevonden worden. We moeten integendeel nog meer focus leggen op de echt strategisch belangrijke sectoren en via doorgedreven samenwerking economische impact creëren.”

Initiatief van op het terrrein

De kern van de hervorming ligt in het initiatief van op het terrein zelf. Naast een aantal innovatieve bedrijfsnetwerken, wordt gekozen voor een beperkt aantal speerpuntclusters.

Die laatste zijn de echt grote strategische sectoren waar Vlaanderen -ook internationaal- het verschil kan maken.

Overheid

Vanuit de overheid wordt voor hen een maximale financiering van 50% voorzien, geplafonneerd op 500.000 euro per jaar.

Ze worden ondersteund voor een periode van 10 jaar.

Een vast aantal is er niet, maar de selectie is streng. De organisatie op zich zal klein zijn.

Ambitieus competitiviteitsprogramma

Naast het samenbrengen van spelers, op zoek gaan naar interessante ontwikkelingen en internationale contacten, krijgt de organisatie de opdracht om een ambitieus competitiviteitsprogramma uit te werken.

De wederzijdse engagementen en doelstellingen zullen in een clusterpact afgesproken worden.

Beslissingscomité

De beoordeling en selectie van de speerpuntclusters gebeurt niet volgens een competitief oproepsysteem. De uitgewerkte dossiers zullen eerst voorgelegd worden aan een team van externe experten, waarna het Hermes beslissingscomité een beslissing neemt over de steun aan de clusterorganisatie en de modaliteiten voor de onderhandelingen over het clusterpact.

Criteria

De beoordelingscriteria werden beschreven in het besluit:

  • Economisch draagvlak
  • Economisch potentieel
  • Aanwezige technologische competentie
  • Aanwezige wetenschappelijke competentie
  • Betrokkenheid relevante kritische actoren
  • Ontbreken van een ander initiatief met vergelijkbare rol
  • Draagvlak, ervaring en competentie van de organisatie in het definiëren, organiseren en opvolgen van de nodige activiteiten en programma’s
  • Potentieel om gedurende langere termijn de continuïteit inde werking te waarborgen

Bestaande initiatieven

Een aantal bestaande initiatieven in strategische domeinen (Flanders Food, FISCH, VIL en SIM) werd gevraagd een voorstel tot speerpuntclusterorganisatie uit te werken, conform de bepalingen in het Vlaams Regeerakkoord. Deze vraag houdt echter geen de facto selectie en goedkeuring in.

Daarnaast zullen nog een aantal andere initiatieven een voorstel indienen, waarna de experten en het beslissingscomité hun werk kunnen doen.

 

 

 

(Bron : persbericht Minister Muyters 15 januari 2015: Speerpuntclusters: focus, samenwerking en impact)

Barbara Cattoor
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.