Superexpertisecentrum voor economie en innovatie

Gepubliceerd op 07 maart 2021

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Steunpunt Economie en Ondernemen (STORE) opgenomen in het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM). Door die integratie van de expertise van STORE in ECOOM ontstaat één slagkrachtig Vlaams superexpertisecentrum voor economie en innovatie en wordt gevolg gegeven aan de aanbevelingen van het economisch relancecomité. 

“Deze integratie laat ons toe om de expertise van ECOOM op het vlak van innovatie-onderzoek te koppelen met de expertise van STORE in het bestuderen van bedrijfsprestaties en marktimpact. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat een toekomstbestendig economisch beleid zoveel mogelijk op basis van onderzoek en data moet zijn. Daarvoor is een performant beleidsondersteunend expertisecentrum onontbeerlijk.” - Minister Hilde Crevits  

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits hecht veel waarde aan beleidsondersteunend wetenschappelijk onderzoek. De coronacrisis heeft meer dan ooit aangetoond dat onderzoek en data onontbeerlijk zijn voor een efficiënte en flexibele beleidsvoering. Ook het economisch relancecomité heeft in zijn advies aangegeven dat gebruik van data belangrijk is en dat er te veel steunpunten zijn. In het advies wordt daarom voorgesteld te gaan naar Steunpunten 2.0 met drie eigenschappen: voor de overheid relevant onderzoek en dataverzameling, duurzame samenwerking tussen experten en een dynamische onderzoeksagenda.

STORE en ECOOM zijn vandaag al belangrijke partners bij de ondersteuning van het Vlaams economisch beleid en het onderzoeks- en innovatiebeleid. Om onderzoek en innovatie nog meer met elkaar te verweven en efficiënter in te zetten, zullen het Steunpunt Economie en Ondernemen (STORE) en het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM) geïntegreerd worden. Zo creëren we een schaalvoordeel en starten we een nieuw onderzoeksprogramma op rond 4 pijlers:

  • Clusters: focus op opvolging en evaluatie van de innovatie-activiteiten van de Vlaamse Speerpuntclusters en een eerste impactmeting over de impact van Covid-19 op de clusterperformantie
  • Ondernemen, inclusief focus op duurzaamheid: in kaart brengen van de ondernemerschapscultuur in Vlaanderen
  • Digitale economie
  • Internationale waardeketens en lokale verankering: in kaart brengen van de positie van de Vlaamse spelers in het internationale netwerk

Prof. dr. Koenraad Debackere, promotor-coördinator van ECOOM: "ECOOM en STORE werken al vele jaren samen. Dankzij deze stap kunnen we onze aanvullende sterktes in de domeinen van innovatiedata, economische data en geavanceerde onderzoeksmethodes nog beter en gerichter inzetten ter ondersteuning van het Vlaamse innovatiebeleid."

Prof. dr. Joep Konings, promotor STORE: “ECOOM en STORE hebben reeds jaren geïnvesteerd, elk vanuit hun sterkte, om het ‘DNA’ van de Vlaamse economie in kaart te brengen. Door de krachten te bundelen zullen we nog beter in staat zijn om ‘big data’ uit te wisselen en te analyseren over de drijvers van groei, ondernemerschap en innovatie.

Jan van Nispen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.