Topambtenaren Europese lidstaten en Commissie reflecteren over toekomst Europese Onderzoeksruimte te Leuven

Gepubliceerd op 09 september 2019

RPG-meeting

Het Departement EWI is op donderdag en vrijdag 12 en 13 september te Leuven samen met Belspo inhoudelijk en organisatorisch gastheer van de 10de Research Policy Group (RPG)-meeting.

De RPG is een informeel treffen van de leidend ambtenaren van de Europese lidstaten en geassocieerde landen verantwoordelijk voor onderzoek en de top van de Europese Commissie.

Op de agenda staat de toekomst van de European Research Area (ERA).

ERA

De ERA startte in 2000 en heeft dus een geschiedenis van bijna 20 jaar achter de rug. Ze bestaat uit de lidstaten van de EU + Europese Commissie + ‘observer-landen’ (Albanië, Armenië, Bosnië en Herzegovina, Faeroër, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Georgië, IJsland, Israël, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Servië, Zwitserland, Turkije en Oekraïne).

De ERA kent 6 prioriteiten:

  • Priority 1: More effective national research systems;
  • Priority 2: Optimal transnational cooperation and competition;
  • Priority 3: Open labour market for researchers;
  • Priority 4: Gender equality and mainstreaming in research;
  • Priority 5: Optimal circulation, access to and transfer of scientific knowledge;
  • Priority 6: International cooperation.

Future of the ERA

Momenteel heeft de ERAC (European Research Area and Innovation Committee; topambtenaren van de lidstaten + Commissie) een ‘Ad-hoc Working Group on the Future of the ERA’ geïnstalleerd die een ‘Opinion’ moet voorbereiden waarover eind 2019 de ERAC Plenary zich zal uitspreken. Dit ERAC-advies zal vervolgens worden overgemaakt aan de Europese Commissie.

Vervolgens zal de Commissie in 2020 met een mededeling over de ERA 2020-2030 komen.

Agenda

Op de agenda van de RPG-meeting te Leuven staat het thema ‘From Education and Research to Innovation: What future for the European Research Area (ERA)’. Het programma vindt je hieronder.

Peter Spyns
Beleidsadviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.