Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

Filter items
Nieuws
17 januari 2022

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Hilde Crevits verruimt vanaf dit jaar de mogelijkheden voor topwetenschappers om onderzoek ook na hun pensioensleeftijd in Vlaanderen verder te zetten. Het moet vermijden dat baanbrekende kennis en onderzoeken verloren gaan doordat het Vlaamse kader momenteel geen steun biedt aan toponderzoek na het emeritaat.

Minister Crevits: “De coronacrisis heeft nogmaals aangetoond hoe belangrijk het is onderzoekstalent in huis te hebben. Samen met het FWO en Vlaamse universiteiten werkten we een oplossing uit zodat uitmuntende onderzoekers ook na hun pensioensleeftijd hun onderzoek verder kunnen zetten. Zo houden we cruciale kennis en baanbrekend onderzoek in Vlaanderen en verliezen we het niet aan het buitenland waar wel onderzoeksfinanciering voor emeritaten aanwezig is.”

Oproep

Op voorstel van Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits past het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) haar reglement voor steun aan fundamentele onderzoeksprojecten aan, zodat toponderzoekers ook na hun emeritaat hun werk kunnen verderzetten.

Dit jaar nog zal het FWO een nieuwe oproep lanceren waarbij onderzoekers ondanks hun pensioensleeftijd steun kunnen aanvragen voor hun fundamenteel toponderzoek.

In het buitenland bestaan al langer mogelijkheden voor Vlaamse toponderzoekers om onderzoeksfinanciering na het emeritaat te bekomen.

5 miljoen euro

Tal van toponderzoekers zoals professor Peter Carmeliet (VIB, KU Leuven), die internationaal geroemd wordt omwille van zijn expertise in de bestrijding van kanker, gingen dan ook buitenshuis op zoek naar een soepeler kader.

De nieuwe oproep zorgt minister Crevits ervoor dat onderzoekers van topniveau met hun kennis en baanbrekende onderzoeksresultaten in Vlaanderen blijven.

Minister Crevits voorziet hiervoor jaarlijks 5 miljoen euro via het FWO.

Alleen topprofielen zullen na selectie in aanmerking komen voor steun. Bovendien moet de kandidaat op pensioenleeftijd een project indienen in samenwerking met een beloftevolle jonge onderzoeker om die zo verder te begeleiden in zijn of haar onderzoekscarrière.

>> website FWO-Vlaanderen

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Els Vermander

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0497 12 71 96

Meer nieuws

 • REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  23 mei 2022

  Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Om dit te realiseren worden de ambities opgedreven: zo moet tegen 2030 het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix 45% bedragen (oorspronkelijk 40%) en doet men een bijkomende investering van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

 • Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  23 mei 2022

  Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit 'over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst'. Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie.

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering in Vlaams Parlement

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  20 mei 2022

  O.a. toekenning strategische transformatiesteun.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.