Vanguard Initiatief: jaarlijkse politieke vergadering

Filter items
Nieuws
24 november 2017
Het Vanguard Initiative is een samenwerkingsverband van 33 Europese regio’s die inzetten op een doordacht clusterbeleid om zo innovatie en industriële groei te stimuleren (www.s3vanguardinitiative.eu/)

Opportuniteiten en uitdagingen

Op woensdag 22 november organiseerde het Vanguard Initiatief, een netwerk van 33 Europese regio’s, haar jaarlijkse politieke vergadering in Brussel.

Politieke vertegenwoordigers gingen de discussie aan met Antoine Kasel, medewerker op het kabinet van President Juncker, en andere high-level EU vertegenwoordigers.

Ideeën werden uitgewisseld over de opportuniteiten en uitdagingen van interregionale samenwerking in het kader van industriële modernisatie.

Geavanceerde projecten

Er werd benadrukt dat het Vanguard Initiatief een inspirerend voorbeeld vormt en dat een nauwere samenwerking met de Europese Commissie bevorderlijk is.

Dankzij de lancering van een Memorandum of Understanding voor het piloot project “Efficient & Sustainable Manufacturing”, benadrukten de regio’s nogmaals hun politieke en operationele toewijding om de meest geavanceerde projecten van het Vanguard Initiatief tot uitvoering te brengen.

3D-printen

Eén van de succesverhalen in het domein van 3D-printen werd toegelicht door Mrs Irén Lejegren, voorzitster van het Committee voor Regionale Groei in de Zweedse regio Örebro.

Dankzij een co-investering van de regio Örebro, Örebro University, Bologna University en geïnteresseerde bedrijven, hebben Zweedse en Italiaanse onderzoekers een gezamenlijk demonstratie-project kunnen uitwerken rond ge-3D-printe hybride componenten voor de auto-, luchtvaart- en andere industrieën.

Dankzij deze technologie zal men in staat zijn onderdelen te produceren die aanzienlijk lichter zijn in gewicht.

Vlaanderen is één van de drie coördinerende regio’s voor de 3D-printing piloot projecten van het Vanguard Initiatief.

2018

In 2018, blijft het Vanguard Initiatief blijft zich volop inzetten voor het bevorderen van industriële modernisatie, enerzijds, en het wegen op de Europese agenda voor industrie-, innovatie-, en clusterbeleid, anderzijds.

(Persbericht Vanguard - Vanguard regions lead pioneer industrial investment in the EU)

 

Video: Wat is het Vanguard Initiative?

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens