Verkenning onderzoekssamenwerkingen tussen België en Brazilië

Gepubliceerd op 15 oktober 2018

Afgelopen week ontving het Departement EWI, in samenwerking met het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), F.R.S.-FNRS en Wallonie-Bruxelles International (WBI) en het Braziliaans financieringsagentschap voor wetenschappelijk onderzoek FAPESP, een Braziliaanse delegatie onderzoekers uit São Paulo. Het doel van deze ontmoeting was het verkennen van mogelijke samenwerkingen tussen Belgische en Braziliaanse onderzoekers.

Brazilië - België

Brazilië heeft een overeenkomst met de Europese Unie over het Europees Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie (H2020) om collaboratieve onderzoeksprojecten met Europese lidstaten aan te gaan. 

De huidige Vlaams-Braziliaanse H2020-samenwerkingen situeren zich voornamelijk binnen thema’s als ICT, circulaire economie en onderzoeksprojecten met betrekking tot het Zikavirus. In totaal lopen er momenteel 7 projecten met zowel  Vlaamse als Braziliaanse partners, waarbij Vlaanderen in totaal 2,7 miljoen euro investeert. 

Conferentie 9-11 oktober 2018

Volgende thema's werden gedurende de conferentie besproken:

  • grote maatschappelijke uitdagingen: metropolen, crisis en migratie
  • biotechnologie: agro-business, gezondheid en veroudering 
  • industrie 4.0: bio-economie, slimme steden 

Voor Vlaanderen lichtte Professor Niels Hellings (UHasselt) het Euregionale ‘Healthy Ageing-project’ toe binnen het thema ‘biotechnologie: gezondheid en veroudering’. De Universiteit Hasselt onderzoekt samen met partners uit de Euregio Maas-Rijn hoe ze immuunveroudering vroegtijdig kunnen opsporen om zo het verouderingsproces te vertragen.

Professor Pieter Spanoghe (UGent) vertegenwoordigde Agrolink Vlaanderen, een consortium van kennisinstellingen actief in primaire land- en tuinbouwproductie en heeft onder meer expertise in gewasbeschermingsmiddelen en voedselveiligheid.

Professor Géraldine André (VUB) doet onderzoek naar de ‘Obstacles and Facilitators to Youth Societal and Civic Participation in Brussels’ waarbij ze de relaties nagaat van jongeren met de verschillende instituties in Brussel en hun weerstand hiertegen alsook de impact van burgerparticpatieprogramma’s in Brussel.

Voor industrie 4.0 met name slimme steden, lichtte Professor Dick Botteldooren (UGent) zijn onderzoek rond geluid en computationele methoden toe. 

Tijdens het afsluitend rondetafelgesprek debatteerden de aanwezigen over wat de meest efficiënte instrumenten zijn om tot goede samenwerkingen te komen. Belangrijke Europese mechanismen die aangehaald werden, zijn onder meer ERA-Netten en het GlobalStars Initiative van Eureka waar momenteel een gemeenschappelijke O&O-oproep loopt. Daarnaast biedt – voor Vlaanderen – het FWO ook binnen zijn reguliere als internationale kanalen opportuniteiten aan voor samenwerking met Braziliaanse partners. Zo is er bijvoorbeeld een samenwerking met FAPESP voor bilaterale onderzoekssamenwerking en kunnen vanaf 2019 buitenlandse onderzoeksteams (max. 10% totale projectbudget) worden opgenomen als partner in reguliere FWO onderzoeksprojecten.

[[{"fid":"7341","view_mode":"default","fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default"}},"link_text":"program_for_fapesp_week-fapesp-wbi-05102018.pdf","attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Peter Spyns
Beleidsadviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.