Vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen Vlaanderen en PMV kiest resoluut voor verduurzaming en transparantie

Gepubliceerd op 24 september 2022

De Vlaamse Regering heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de autonome investeringsmaatschappij Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) voor de komende vijf jaar goedgekeurd. PMV neemt een centrale rol op in het Vlaams economisch overheidsinstrumentarium. 

Centraal in de nieuwe overeenkomst staat de sterke focus op verduurzaming van het economisch weefsel, de rol van PMV in het kader van de klimaattransitie en op rapportering en transparantie naar de buitenwereld en met name het Vlaams Parlement toe.

Evaluatie 

Naar afloop van de periode 2017-2022 werd de PMV-groep grondig geëvalueerd. Daarbij werden zowel het functioneren als de prestaties van PMV-groep in het kader van de voorbije samenwerkingsovereenkomst onder de loep genomen, evenals een vooruitblik op de toekomst van PMV-groep. Hieruit bleek dat PMV een bijzonder sterk merk.

Strategische doelstellingen van PMV

Zowel de missietekst als de strategische doelstellingen van de PMV-groep bevatten vanaf nu uitdrukkelijke verwijzingen naar de rol van PMV in het verduurzamen van het Vlaamse economische weefsel en de klimaattransitie. Zo is een nieuwe strategische richtlijn ingevoerd die uitdrukkelijk bepaalt dat de tussenkomst van PMV  erop gericht is om een impuls te geven aan investeringen en projecten die bijdragen aan een verduurzaming van het Vlaamse economisch weefsel en de beschikbare infrastructuur.

De overeenkomst specifieert verder dat hierbij bijzondere aandacht dient besteed te worden aan de transitie naar duurzame en hernieuwbare energie-voorzieningen.

Ook worden de SDG’s, of Sustainable Development Goals, opgenomen. Aan de hand van ESG (Environmental, Social and Governance)-criteria zal de duurzaamheid en de ethische weerslag van een investering van PMV concreet gemeten worden.

Transparantie naar het parlement

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst voorziet ook uitdrukkelijk dat PMV zich, bij monde van haar general manager, ter beschikking stelt aan het Vlaams Parlement voor overleg en toelichting indien daar vraag naar is.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina)

Dit kan je ook interesseren

16 mei 2023

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (17 mei 2023)

De ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) financiert, in opdracht van de Vlaamse overheid, bedrijfsinvesteringen en investeringen in infrastructuur en verleent waarborgen. De leden van de commissie wisselen van gedachten met Michel Casselman, algemeen manager van de PMV.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.