Vlaams beschermingsmechanisme wordt verlengd in mei en juni

Gepubliceerd op 23 april 2021

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd voor de maanden mei en juni. Wie verplicht gesloten blijft, kan een beroep blijven doen op dat beschermingsmechanisme.

Ook wie open is, maar minstens 60% omzetverlies kan aantonen, zoals toeleveranciers en ondernemers uit de reis- en eventsector kunnen rekenen op de bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten.

Het gaat om een steunpercentage van 10%. Horecazaken die hun terras openen, kunnen verder op steun rekenen en de terrasinkomsten worden niet meegeteld.

“De coronacrisis duurt nu al meer dan een jaar en heeft dus al lange tijd een enorme impact op onze economie. Verschillende ondernemingen zijn nog altijd gesloten of lijden zwaar omzetverlies. Door de duur van de crisis zitten ook veel ondernemers door hun reserves heen. Daarom wordt het Vlaams beschermingsmechanisme ook voorzien voor de maanden mei en juni. Voor de horecasector speelt de opening van de terrassen geen rol. De steun is dus onafhankelijk van de opening van een terras of niet. We stimuleren wel dat wie kan openen bij goed weer ook opent” - Minister Hilde Crevits  

Voor de maanden mei en juni geldt een steunpercentage van 10%. Dat betekent dat wie verplicht gesloten is een bescherming krijgt van dat deel van hun omzet in respectievelijk mei en juni 2019.

De maximumbedragen bedragen maximaal 7.500 euro voor bedrijven met een tewerkstelling tot 9 werknemers, ondernemingen met 10 tot 49 werknemers maximaal 15.000 euro en 40.000 euro voor ondernemingen met een tewerkstelling vanaf 50 werknemers.

De regeling wordt nu aan de Europese Commissie ter goedkeuring voorgelegd.

>> Ga naar Vlaams Beschermingsmechanisme

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.