Vlaams ICT-impulsplan: 20.000 jongeren hebben al leren coderen

Filter items
Nieuws
29 april 2019

Digitale geletterdheid

Eind 2016 lanceerde Vlaanderen een ICT-impulsplan om de digitale geletterdheid van jongeren te verhogen. Vijf jaar lang worden projecten ondersteund die jongeren tussen 7 en 15 jaar de kans geven om zich in hun vrije tijd uit te leven met coderen en het opdoen van computerskills. Na twee jaar is het aantal deelnemers gestegen tot meer dan 20.000.

Vier onderdelen

Het ICT-impulsprogramma ging in 2017 van start en bestaat uit 4 onderdelen:

 • de versterking van de STEM-academies,
 • steun aan CoderDojo,
 • leertrajecten ICT via CodeFever en
 • de opstart van Codescools.

In de STEM-academies komen jongeren op een speelse manier in contact met de hele waaier die wetenschap en techniek te bieden heeft: van ruimtevaart over proefjes in een lab tot het ontwikkelen van computerspelletjes. De steun aan de academies werd verhoogd naar 500.000 euro per jaar met als doel: een STEM-academie in elke Vlaamse gemeente.

Om ICT een extra impuls te geven, werd een aparte oproep voor een ICT-STEM-academie gelanceerd.

CoderDojo, een wereldwijde community van vrijwillige ICT-experten en coaches, haalde de opdracht binnen. CoderDojo organiseert 'Dojo's', evenementen waarop jongeren tussen 7 en 18 jaar leren programmeren, sites bouwen, apps en spelletjes ontwikkelen enz. De Dojo's doen dat met zoveel succes dat de vraag enorm groeit en de ondersteuning intussen werd opgetrokken van 80.000 euro naar 250.000 euro per jaar.

Wie meer diepgaande ICT-kennis wil opbouwen, kan terecht bij organisaties die reeksen lesjes aanbieden.

Via een oproep werd hiervoor CodeFever geselecteerd. Zij krijgen jaarlijks 250.000 euro om op 5 jaar tijd minstens 10.000 jongeren het leertraject te laten doorlopen. Ze hadden 3.300 deelnemers in 2017 en meer dan 4.500 deelnemers in 2018.

Het ICT-impulsplan wil de verworven buitenschoolse ervaring ook laten doorstromen naar het onderwijs en leerkrachten de nodige inhoudelijke en didactische ondersteuning bieden. Om deze overdracht te vergemakkelijken, worden ook activiteiten op school georganiseerd, op de middag of net na de lesuren.

Hogeschool Odisee haalde deze opdracht binnen en krijgt een jaarlijkse ondersteuning van 65.000 euro om met 'Codescools' kinderen van 10 tot 12 jaar deze vrijwillige programmeer- en codeersessies te laten volgen, samen met hun leerkrachten en ouders vrijwilligers. 155 scholen in Vlaanderen en Brussel nemen al deel aan dit project.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Kenniscentrum Data & Maatschappij/ Data & Society

  Artificiële Intelligentie: oprichting Kenniscentrum Data & Maatschappij/ Data & Society

  25 mei 2019

  De Vlaamse Regering keurde afgelopen vrijdag de oprichting goed van een gemeenschappelijk Kenniscentrum Data & Maatschappij. Het Kenniscentrum zal expertise rond de maatschappelijke impact van Artificiële Intelligentie (AI) opbouwen, integreren en laten doorstromen

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 mei 2019)

  24 mei 2019

  O.a. subsidiëring oprichting Kenniscentrum Data en Maatschappij, aanduiding bestuurders Flanders Future Techfund en Financiering Industriële Onderzoeksfondsen (IOF).

 • EU-nieuws deze week | 19 - 24 mei 2019

  24 mei 2019

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie lanceert oproep voor topexperten om deel uit te maken van ‘Missieraden’ in Horizon Europa

  17 mei 2019

  De Europese Commissie lanceert een oproep voor experten om zich kandidaat te stellen als lid van de nieuw op te richten ‘Missieraden’. Deze ‘Missieraden’ zullen mee vorm geven aan de nieuwe O&I-missies en de Commissie adviseren voor de identificatie en uitvoering van missies in Horizon Europa, het volgende O&I-programma van de EU (2021-2027), in overleg met stakeholders en burgers.

 • Flanders Future Techfund: Vlaamse Regering keurt ontwerpstatuten goed

  Flanders Future Techfund: Vlaamse Regering keurt ontwerpstatuten goed

  13 mei 2019

  De Vlaamse Regering keurde de ontwerpstatuten goed van het Flanders Future Techfund (FFTF). Het FFTF is een nieuw fonds dat de toptechnologische platformen en ontwikkelingen van Vlaamse strategische onderzoekscentra, universiteiten en speerpuntclusters sneller naar de markt wil laten doorstromen. De bevoegde minister zal het FFTF nu oprichten.