Vlaams ICT-impulsplan: 20.000 jongeren hebben al leren coderen

Filter items
Nieuws
29 april 2019

Digitale geletterdheid

Eind 2016 lanceerde Vlaanderen een ICT-impulsplan om de digitale geletterdheid van jongeren te verhogen. Vijf jaar lang worden projecten ondersteund die jongeren tussen 7 en 15 jaar de kans geven om zich in hun vrije tijd uit te leven met coderen en het opdoen van computerskills. Na twee jaar is het aantal deelnemers gestegen tot meer dan 20.000.

Vier onderdelen

Het ICT-impulsprogramma ging in 2017 van start en bestaat uit 4 onderdelen:

 • de versterking van de STEM-academies,
 • steun aan CoderDojo,
 • leertrajecten ICT via CodeFever en
 • de opstart van Codescools.

In de STEM-academies komen jongeren op een speelse manier in contact met de hele waaier die wetenschap en techniek te bieden heeft: van ruimtevaart over proefjes in een lab tot het ontwikkelen van computerspelletjes. De steun aan de academies werd verhoogd naar 500.000 euro per jaar met als doel: een STEM-academie in elke Vlaamse gemeente.

Om ICT een extra impuls te geven, werd een aparte oproep voor een ICT-STEM-academie gelanceerd.

CoderDojo, een wereldwijde community van vrijwillige ICT-experten en coaches, haalde de opdracht binnen. CoderDojo organiseert 'Dojo's', evenementen waarop jongeren tussen 7 en 18 jaar leren programmeren, sites bouwen, apps en spelletjes ontwikkelen enz. De Dojo's doen dat met zoveel succes dat de vraag enorm groeit en de ondersteuning intussen werd opgetrokken van 80.000 euro naar 250.000 euro per jaar.

Wie meer diepgaande ICT-kennis wil opbouwen, kan terecht bij organisaties die reeksen lesjes aanbieden.

Via een oproep werd hiervoor CodeFever geselecteerd. Zij krijgen jaarlijks 250.000 euro om op 5 jaar tijd minstens 10.000 jongeren het leertraject te laten doorlopen. Ze hadden 3.300 deelnemers in 2017 en meer dan 4.500 deelnemers in 2018.

Het ICT-impulsplan wil de verworven buitenschoolse ervaring ook laten doorstromen naar het onderwijs en leerkrachten de nodige inhoudelijke en didactische ondersteuning bieden. Om deze overdracht te vergemakkelijken, worden ook activiteiten op school georganiseerd, op de middag of net na de lesuren.

Hogeschool Odisee haalde deze opdracht binnen en krijgt een jaarlijkse ondersteuning van 65.000 euro om met 'Codescools' kinderen van 10 tot 12 jaar deze vrijwillige programmeer- en codeersessies te laten volgen, samen met hun leerkrachten en ouders vrijwilligers. 155 scholen in Vlaanderen en Brussel nemen al deel aan dit project.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Gezamenlijke bijdrage van het Departement EWI, FWO, VLAIO, PMV, LRM en APM voor het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord

  22 juli 2019

  Het Beleidsdomein EWI schreef een gezamenlijke bijdrage voor het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024: lees hier onze beleidsprioriteiten.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 juli 2019)

  19 juli 2019

  O.a. subsidie vzw Dyzo en vervanging leden Beslissingscomité Hermesfonds.

 • Universiteiten bouwen hypermoderne onderzoeksfaciliteit voor zwaartekrachtgolven

  19 juli 2019

  Een consortium van Belgische, Nederlandse en Duitse universiteiten en onderzoeksinstellingen gaat een onderzoekscentrum voor zwaartekrachtgolven bouwen in Maastricht. De gespecialiseerde faciliteit moet helpen om de bouw van de prestigieuze "Einstein Telescope" naar onze regio te halen.

 • EU-nieuws deze week |

  EU-nieuws deze week | 15 - 18 juli 2019

  18 juli 2019

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  15 juli 2019

  De economische groei in Vlaanderen blijft ook de volgende jaren hoger dan die in Wallonië of in Brussel. Dat blijkt uit de regionale vooruitzichten van het Planbureau. Voor de periode 2018-2020 verwacht men een groei van 1,6 procent per jaar in Vlaanderen, tegen 1,2 pct in Wallonië en 0,9 pct in Brussel. Voor de periode 2021-2024 gaat het respectievelijk om gemiddeld 1,4 pct, 1,2 pct en 0,9 pct groei per jaar.