Vlaams impulsprogramma helpt economie energiegebruik te vergroenen

Gepubliceerd op 05 december 2022

Op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns, zal de Vlaamse Regering een impulsprogramma lanceren van 100 miljoen euro om ondernemingen te ondersteunen die de omslag naar duurzame verwarming en koeling willen verwezenlijken. De nieuwe GREEN-investeringssteun richt zich op ondernemingen die overstappen van fossiele brandstoffen naar warmtepompen of andere groene energie. Ook bedrijven die energie-efficiënte maatregelen nemen om hun totaalverbruik te verminderen, komen daarbij in aanmerking.

Impulsprogramma

Een studie van Technopolis Group en VITO toonde het belang aan van de verduurzaming van energie voor verwarming. De studie stelt verschillende technologieën voor die traditionele verwarming op een doelmatige wijze kunnen vervangen, zoals warmtepompen die gebruik maken van restwarmte. Minister Jo Brouns heeft samen met vertegenwoordigers van de kennisinstellingen, bedrijven, en de overheid een impulsprogramma opgesteld in een stuurgroep dat de aanbevelingen van die studie realiseert.

Zo voorziet de Vlaamse Regering extra financiële steun aan ondernemingen die ecologie-investeringen willen uitvoeren.

Daarnaast wordt er ook een uitgebreide begeleiding en sensibilisering opgestart door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dit gaat van een gerichte communicatiecampagne tot onafhankelijke adviseurs die sectoren op maat zullen begeleiden. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat opportuniteiten voor warmtepompen in de voedingssector.

GREEN-investeringssteun

De Vlaamse Regering voorziet al langer ecologiesteun voor duurzame technologieën in bedrijven. Zo is er de ecologiepremie+ (EP+) voor technologieën op een limitatieve technologielijst (LTL) of de Strategische Ecologiesteun (STRES) voor meer innovatieve demoprojecten. Dit wordt nu uitgebreid zodat er nog meer  technologieën en  bedrijven in aanmerking komen voor steun. Door de investeringsdrempel van 3 miljoen euro van STRES te verlagen, komen ook kleinere projecten en bedrijven in aanmerking.

VLAIO zal daarnaast een nieuwe ‘GREEN’ oproep lanceren. Deze steun richt zich enerzijds naar ondernemingen die energie-efficiënte maatregelen nemen om hun totale energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door aanpassingen te doen aan het productieproces. Anderzijds komen ook bedrijven in aanmerking die de transitie maken van fossiele brandstoffen (zoals stookolie, aardgas en diesel) naar elektriciteit, warmtepompen of duurzame waterstof.

VLAIO zal dus gericht op pad gaan naar ondernemingen en sectoren om de duurzame investeringen te stimuleren en de omslag weg van fossiel te maken. Zo kunnen warmtepompen op basis van restwarmte dan wel interessant zijn voor de voedingssector die veel heet water nodig heeft, maar de uitdagingen zijn dan weer anders in de maakindustrie. VLAIO laat alvast weten dat er verschillende bedrijven en sectoren klaar staan om hiermee aan de slag te gaan. Deze duurzame investeringen zijn immers niet enkel goed voor het klimaat, maar helpen ondernemingen ook om minder afhankelijk te worden van dure brandstofprijzen.

Zowel kmo’s als grotere ondernemingen kunnen bij VLAIO een dossier indienen voor investeringen vanaf 50 000 euro. Zo kunnen ook kleinere ondernemingen en kleinere projecten steun ontvangen van de Vlaamse Regering, naast de reeds bestaande Strategische Ecologiesteun (STRES) en ecologiepremie+ (EP+).

>> website VLAIO 

Dit kan je ook interesseren

23 maart 2023

Europese Raad: focus op concurrentievermogen en klimaatdoelstellingen

Donderdag kwamen de Europese staats- en regeringsleiders samen in Brussel voor de Europese Raad. Op de agenda: het Europese concurrentievermogen, het klimaat, de situatie in Oekraïne en migratie.
16 maart 2023

Net-Zero Industry Act: Europese Commissie presenteert ambitieus plan voor groene technologieën

De Net-Zero Industry Act moet ervoor zorgen dat Europa tegen 2030 minstens 40 procent van de groene technologie kan produceren die het nodig heeft om de klimaattransitie te realiseren. Dit moet het mogelijk maken om het Europese continent naar net-zero uitstoot te krijgen tegen 2050.
09 maart 2023

Europese Commissie versoepelt (tijdelijk) staatssteunregels

De Europese Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd voor het (tijdelijke) Crisis- en Transitiekader. De nieuwe steunmaatregelen moeten de groene transitie helpen ondersteunen, dit in het kader van de European Green Deal.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.