Vlaamse bedrijven kunnen een beroep doen op uitgebreide overbruggingslening

Filter items
Nieuws
10 oktober 2022

Vlaamse bedrijven die in acute liquiditeitsnood verkeren, kunnen een beroep doen op de uitgebreide overbruggingslening. Het gaat om een van de maatregelen uit de Septemberverklaring om de forse energiekosten op te vangen. 

De overbruggingslening is een lening die de Vlaamse regering ter beschikking stelt aan Vlaamse KMO’s die liquiditeitsnoden hebben. Sinds februari 2022 is deze maatregel bij VLAIO beschikbaar .

Het gaat om zeer voordelige leningen (1,5% interest) waarmee een kleine onderneming (< 50 werknemers) tot 200.000 euro kan ontlenen.

Voor middelgrote ondernemingen (50 à 250 werknemers) gaat het om maximaal 400.000 euro.

Voor leningen tot 50.000 euro geldt een looptijd van 24 maanden en voor bedragen daarboven is dat 36 maanden. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren. De maatregel werd veelvuldig benut door ondernemers uit alle sectoren en kon op zeer positieve feedback rekenen. 

Verlening maatregel

De Vlaamse Regering is nu akkoord gegaan om deze succesvolle maatregel  in een eerste fase verder te zetten en het maximale ontleenbare bedrag voor kmo’s vandaag op te trekken tot 750.000 euro.

Zo wordt tegemoetgekomen aan de sterk gestegen liquiditeitsnoden van onze ondernemers in het kader van de energiecrisis.

Daarbij verdwijnt het onderscheid tussen kleine en middelgrote ondernemingen, die beiden tot maximaal 750.000 euro zullen kunnen ontlenen. Dit  op voorwaarde dat voldoende terugbetalingscapaciteit bestaat en dat het ontleende bedrag niet hoger is dan 15% van de gemiddelde jaaromzet van de voorbije drie jaar. 

>> Website VLAIO overbruggingslening 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 3 februari 2023

  3 februari 2023

  O.a. visienota ‘Naar een versterkte concurrentiekracht van de Europese Industrie’, compensatiesteun ondernemingen voor indirecte emissiekosten, financiering IOC-Unesco projectvoorstel 'Ocean Decade Capacity Development Facility' en voorontwerp van programmanota ter bevordering van de Vlaamse industriële energie- en klimaattransitie 2022-2025.

 • EU-nieuws deze week | 30 januari - 3 februari 2023

  3 februari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.