Vlaamse bedrijven kunnen een beroep doen op uitgebreide overbruggingslening

Gepubliceerd op 10 oktober 2022

Vlaamse bedrijven die in acute liquiditeitsnood verkeren, kunnen een beroep doen op de uitgebreide overbruggingslening. Het gaat om een van de maatregelen uit de Septemberverklaring om de forse energiekosten op te vangen. 

De overbruggingslening is een lening die de Vlaamse regering ter beschikking stelt aan Vlaamse KMO’s die liquiditeitsnoden hebben. Sinds februari 2022 is deze maatregel bij VLAIO beschikbaar .

Het gaat om zeer voordelige leningen (1,5% interest) waarmee een kleine onderneming (< 50 werknemers) tot 200.000 euro kan ontlenen.

Voor middelgrote ondernemingen (50 à 250 werknemers) gaat het om maximaal 400.000 euro.

Voor leningen tot 50.000 euro geldt een looptijd van 24 maanden en voor bedragen daarboven is dat 36 maanden. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren. De maatregel werd veelvuldig benut door ondernemers uit alle sectoren en kon op zeer positieve feedback rekenen. 

Verlening maatregel

De Vlaamse Regering is nu akkoord gegaan om deze succesvolle maatregel  in een eerste fase verder te zetten en het maximale ontleenbare bedrag voor kmo’s vandaag op te trekken tot 750.000 euro.

Zo wordt tegemoetgekomen aan de sterk gestegen liquiditeitsnoden van onze ondernemers in het kader van de energiecrisis.

Daarbij verdwijnt het onderscheid tussen kleine en middelgrote ondernemingen, die beiden tot maximaal 750.000 euro zullen kunnen ontlenen. Dit  op voorwaarde dat voldoende terugbetalingscapaciteit bestaat en dat het ontleende bedrag niet hoger is dan 15% van de gemiddelde jaaromzet van de voorbije drie jaar. 

>> Website VLAIO overbruggingslening 

Dit kan je ook interesseren

13 april 2023

Al meer dan 2000 overbruggingsleningen goedgekeurd

VLAIO keurde al meer dan 2000 overbruggingsleningen goed. Dat komt overeen met een totaalbedrag van meer dan 250 miljoen euro.
09 maart 2023

Europese Commissie versoepelt (tijdelijk) staatssteunregels

De Europese Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen goedgekeurd voor het (tijdelijke) Crisis- en Transitiekader. De nieuwe steunmaatregelen moeten de groene transitie helpen ondersteunen, dit in het kader van de European Green Deal.
27 januari 2023

Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.