Vlaamse conjunctuuranalyse - oktober 2019

Filter items
Nieuws
21 oktober 2019

De groei van de Vlaamse economie zou volgens het Federaal Planbureau voor 2019 en 2020 uitkomen op 1,5% voor beide jaren. Een lichte aanpassing naar beneden toe ten opzichte van de HERMREG-projectie 2018 van 1,7% voor 2019.

Vlaanderen zou met deze voorspellingen beter presteren dan het Belgische gemiddelde (+1,3% en +1.3%) en zou in 2019, 0.7ppt en 0.3ppt meer groei kennen dan respectievelijk het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest en 0.6ppt en 0.3ppt in 2020.

Dat valt te lezen in de EWI-conjunctuuranalyse - oktober 2019 (*). De analyse is onderaan deze pagina te downloaden.

De huidige economische situatie in Vlaanderen is dus nog steeds als positief in te schatten, zeker in vergelijking met de ons omliggende landen en de andere Belgische regio’s, maar bepaalde evoluties doen vermoeden dat we mogelijk aan de (lokale) top van hoogconjunctuur aangekomen zijn en er zijn duidelijke indicaties naar een mogelijke terugval van de economische prestaties in de komende periode.

Zo blijkt er vooral een terugval te zijn in de productie van halffabricaten (intermediaire goederen). Signalen van een conjuncturele terugloop tonen zich meestal eerst in deze sector, om vervolgens door te sijpelen naar de investeringsgoederen en nog later naar de productie van consumptiegoederen. 

 

(*) Deze “Vlaamse Conjunctuuranalyse” wordt twee keer per jaar (voorjaar en najaar) opgesteld door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in het kader van de begrotingsopmaak en -aanpassing. Voor België is het Federaal Planbureau belast met het opstellen van de Belgische groeivooruitzichten, deze vormen dan ook de basis voor dit werk. Daarnaast werd ook informatie en data van internationale economische instellingen (Europese Commissie, OECD en IMF) gebruikt.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Jan van Nispen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 07 27

Meer nieuws

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 november 2019)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 november 2019)

  22 november 2019

  O.a. Herverdelingsbesluit Industriële Onderzoeksfondsen (IOF).

 • Waterstof: tien jaar Vlaams-Nederlandse samenwerking

  Waterstof: tien jaar Vlaams-Nederlandse samenwerking

  18 november 2019

  10 jaar geleden startte WaterstofNet een intense samenwerking rond waterstof op, met bedrijven en overheden in Vlaanderen en Nederland. Dit binnen het Interreg project ‘Waterstofregio’. Die samenwerking heeft heel wat in beweging gezet en heeft geleid tot heel concrete resultaten en steeds ambitieuzere toekomstplannen. Vorige week werden een heel aantal waterstoftoepassingen gedemonstreerd bij het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Ook presenteerden verschillende bedrijven hun ervaringen en toekomstplannen rond waterstof.

 • Kmo-porteuille aangepast

  Kmo-porteuille aangepast

  16 november 2019

  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de aanpassing van de kmo-portefeuille goedgekeurd. Met de kmo-portefeuille kunnen kleine en middelgrote ondernemingen via een eenvoudig elektronisch systeem opleidingen en adviezen aankopen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 november 2019)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 november 2019)

  15 november 2019

  O.a. herverdeling Bijzondere Onderzoeksfondsen (BOF).

 • Beleidsnota EWI: toelichting in commissie Vlaams Parlement

  14 november 2019

  Minister Hilde Crevits lichtte vorige week in de commissie de uitgavenbegroting 2020 en de beleidsnota Economie, Wetenschap en Innovatie 2019-2024 toe.