Vlaamse conjunctuuranalyse - oktober 2019

Filter items
Nieuws
21 oktober 2019

De groei van de Vlaamse economie zou volgens het Federaal Planbureau voor 2019 en 2020 uitkomen op 1,5% voor beide jaren. Een lichte aanpassing naar beneden toe ten opzichte van de HERMREG-projectie 2018 van 1,7% voor 2019.

Vlaanderen zou met deze voorspellingen beter presteren dan het Belgische gemiddelde (+1,3% en +1.3%) en zou in 2019, 0.7ppt en 0.3ppt meer groei kennen dan respectievelijk het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest en 0.6ppt en 0.3ppt in 2020.

Dat valt te lezen in de EWI-conjunctuuranalyse - oktober 2019 (*). De analyse is onderaan deze pagina te downloaden.

De huidige economische situatie in Vlaanderen is dus nog steeds als positief in te schatten, zeker in vergelijking met de ons omliggende landen en de andere Belgische regio’s, maar bepaalde evoluties doen vermoeden dat we mogelijk aan de (lokale) top van hoogconjunctuur aangekomen zijn en er zijn duidelijke indicaties naar een mogelijke terugval van de economische prestaties in de komende periode.

Zo blijkt er vooral een terugval te zijn in de productie van halffabricaten (intermediaire goederen). Signalen van een conjuncturele terugloop tonen zich meestal eerst in deze sector, om vervolgens door te sijpelen naar de investeringsgoederen en nog later naar de productie van consumptiegoederen. 

 

(*) Deze “Vlaamse Conjunctuuranalyse” wordt twee keer per jaar (voorjaar en najaar) opgesteld door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in het kader van de begrotingsopmaak en -aanpassing. Voor België is het Federaal Planbureau belast met het opstellen van de Belgische groeivooruitzichten, deze vormen dan ook de basis voor dit werk. Daarnaast werd ook informatie en data van internationale economische instellingen (Europese Commissie, OECD en IMF) gebruikt.

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Jan van Nispen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 07 27

Meer nieuws

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juli 2020)

  3 juli 2020

  O.a. vragen om uitleg over jobverlies bij olieraffinaderij Gunvor, de Vlaamse AI Academie, het dalende inkomen van zelfstandigen, het bevorderen van de verspreiding van kennis en innovatie in de Vlaamse economie en het SERV-advies rond betere data voor het (corona-)beleid.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 27

  3 juli 2020

  O.a. geothermie (onderzoek VITO en opportuniteit in mijnschachten) en aanvragen hinderpremie per doelgroep.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 juni 2020)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 juni 2020)

  26 juni 2020

  O.a. subsidie project Drone Port POM West-Vlaanderen en overheidsopdracht ‘Structurele partners ondernemerschap en innovatieversnelling binnen VLAIO Netwerk’.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 26

  26 juni 2020

  O.a. project Einstein-telescoop, studie KPMG Smart Cities en website koopinjebuurt.be.
   

 • EU-nieuws deze week | 22 - 26 juni 2020

  26 juni 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.