Vlaamse conjunctuuranalyse - oktober 2019

Gepubliceerd op 21 oktober 2019

De groei van de Vlaamse economie zou volgens het Federaal Planbureau voor 2019 en 2020 uitkomen op 1,5% voor beide jaren. Een lichte aanpassing naar beneden toe ten opzichte van de HERMREG-projectie 2018 van 1,7% voor 2019.

Vlaanderen zou met deze voorspellingen beter presteren dan het Belgische gemiddelde (+1,3% en +1.3%) en zou in 2019, 0.7ppt en 0.3ppt meer groei kennen dan respectievelijk het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest en 0.6ppt en 0.3ppt in 2020.

Dat valt te lezen in de EWI-conjunctuuranalyse - oktober 2019 (*). De analyse is onderaan deze pagina te downloaden.

De huidige economische situatie in Vlaanderen is dus nog steeds als positief in te schatten, zeker in vergelijking met de ons omliggende landen en de andere Belgische regio’s, maar bepaalde evoluties doen vermoeden dat we mogelijk aan de (lokale) top van hoogconjunctuur aangekomen zijn en er zijn duidelijke indicaties naar een mogelijke terugval van de economische prestaties in de komende periode.

Zo blijkt er vooral een terugval te zijn in de productie van halffabricaten (intermediaire goederen). Signalen van een conjuncturele terugloop tonen zich meestal eerst in deze sector, om vervolgens door te sijpelen naar de investeringsgoederen en nog later naar de productie van consumptiegoederen. 

(*) Deze “Vlaamse Conjunctuuranalyse” wordt twee keer per jaar (voorjaar en najaar) opgesteld door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in het kader van de begrotingsopmaak en -aanpassing. Voor België is het Federaal Planbureau belast met het opstellen van de Belgische groeivooruitzichten, deze vormen dan ook de basis voor dit werk. Daarnaast werd ook informatie en data van internationale economische instellingen (Europese Commissie, OECD en IMF) gebruikt.

Jan van Nispen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.