Vlaamse deelname in het Europese Zesde Kaderprogramma

Filter items
Nieuws
16 maart 2009

Het Europese Kaderprogramma

Het Europese Kaderprogramma voor Onderzoek, Technologische Ontwikkeling en Demonstratieactiviteiten, ingezet door de Europese Commissie, ondersteunt de Europese onderzoekswereld en versterkt de competitiviteit van de Europese industrie. Het Europese Kaderprogramma is een belangrijk instrument dat door de Europese Commissie wordt ingezet met als doelstelling om van de Europese Unie tegen 2010 de meest competitieve en dynamische kenniseconomie ter wereld te maken (de zogeheten Lissabonnorm). Meer concreet is het Europese Kaderprogramma gericht op het realiseren van de Europese Onderzoeksruimte (European Research Area - ERA). Dat is een structuur, vergelijkbaar met de gemeenschappelijke Europese markt voor goederen en diensten, waarin de Europese Unie haar inspanningen op het vlak van onderzoek en innovatie, en dit zowel op Europees als op nationaal en regionaal niveau, wil coƶrdineren en versterken. Voor meer informatie, zie European Research Area.

De Vlaamse onderzoeksploegen verbonden aan universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven zijn actief betrokken in het Europese Kaderprogramma, wat enerzijds resulteert in een belangrijke wetenschappelijke en technologische return door de samenwerking met Europese topgroepen in onderzoeksprojecten van hoog niveau, en anderzijds ook in een niet onbelangrijke financiƫle return van ca. 70 miljoen euro per jaar over de periode 2002 - 2006.

Vlaamse deelname in het Zesde Kaderprogramma voor Onderzoek

De Vlaamse deelname aan het Europese Zesde Kaderprogramma (2002-2006) werd door het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) kwantitatief geanalyseerd, en dit zowel op het globale niveau als op het niveau van de specifieke programmaonderdelen.

U kunt hier de elektronische versie van de publicatie downloaden. In vergelijking met de gedrukte publicatie bevat deze versie een extra hoofdstuk waarin de Vlaamse deelname aan de specifieke (thematische en horizontale) deelprogramma's van het Zesde Kaderprogramma uitgebreid wordt toegelicht.

De gedrukte publicatie kunt u via onderstaande link gratis aanvragen:

  • bestel

Benieuwd naar de andere analyses en studies van het EU kaderprogramma? Klik dan hier voor het publicatie-overzicht.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Laatste tweets