Vlaamse export bereikt nieuw historisch hoogtepunt

Filter items
Nieuws
1 mei 2016

Export hoogste ooit

Vlaanderen exporteerde in 2015 voor het eerst meer dan 300 miljard euro, het hoogste bedrag ooit.

Vlaanderen blijft de zesde grootste exporteur binnen de EU. Het moet enkel Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië laten voorgaan. Met bijna € 50 miljard EUR minder uitvoer dan Vlaanderen staat Spanje op de zevende plaats.

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische export klopte af op ruim 83%. Chemie en farma blijven met voorsprong op kop in de rangschikking van de Vlaamse sectorale exportportefeuille. De uitvoer van minerale brandstoffen – op de tweede plaats in de lijst – kende opnieuw een zware terugval. Dat was het gevolg van de prijsschommelingen van de olieprijzen.

Import status quo

De Vlaamse import bleef status quo op 288,8 miljard euro. Er werd meer ingevoerd uit Amerika en Azië, minder uit Europa en Afrika.

De heel lichte achteruitgang is integraal te wijten aan de terugval van de minerale producten (-24,1%). Indien men geen rekening houdt met de minerale producten, dan zou er zelfs een groei van de Vlaamse invoer zijn met 6,1%.

Andere belangrijke sectoren stijgen meer dan gemiddeld, waardoor hun aandeel in de totale invoer toeneemt. Sterkste stijgers hier zijn chemie en farmaceutica (+10,4%) en vervoermaterieel (+14,8%).

Andere trends en vaststellingen zijn terug te vinden op de website van Flanders Investment and Trade

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.