Vlaamse export bereikt nieuw historisch hoogtepunt

Gepubliceerd op 01 mei 2016

Export hoogste ooit

Vlaanderen exporteerde in 2015 voor het eerst meer dan 300 miljard euro, het hoogste bedrag ooit.

Vlaanderen blijft de zesde grootste exporteur binnen de EU. Het moet enkel Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië laten voorgaan. Met bijna € 50 miljard EUR minder uitvoer dan Vlaanderen staat Spanje op de zevende plaats.

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische export klopte af op ruim 83%. Chemie en farma blijven met voorsprong op kop in de rangschikking van de Vlaamse sectorale exportportefeuille. De uitvoer van minerale brandstoffen – op de tweede plaats in de lijst – kende opnieuw een zware terugval. Dat was het gevolg van de prijsschommelingen van de olieprijzen.

Import status quo

De Vlaamse import bleef status quo op 288,8 miljard euro. Er werd meer ingevoerd uit Amerika en Azië, minder uit Europa en Afrika.

De heel lichte achteruitgang is integraal te wijten aan de terugval van de minerale producten (-24,1%). Indien men geen rekening houdt met de minerale producten, dan zou er zelfs een groei van de Vlaamse invoer zijn met 6,1%.

Andere belangrijke sectoren stijgen meer dan gemiddeld, waardoor hun aandeel in de totale invoer toeneemt. Sterkste stijgers hier zijn chemie en farmaceutica (+10,4%) en vervoermaterieel (+14,8%).

Andere trends en vaststellingen zijn terug te vinden op de website van Flanders Investment and Trade

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.