Vlaamse hyperloop?

Gepubliceerd op 10 juni 2021
(c) Shutterstock

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits laat onderzoeken of Vlaanderen een strategische partner kan zijn in de uitrol van een Hyperloop netwerk. Zo zouden grote hoeveelheden goederen op 21 minuten van Brussel naar Schiphol getransporteerd kunnen worden. De Vlaamse industrie en de universiteiten beschikken over belangrijke technologische troeven om een rol te spelen in het onderzoek hiernaar.  

Minister Hilde Crevits:"Daarom heb ik de opdracht gegeven aan VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen,  om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.”

Transport via buizen

Hyperloop is een nieuwe transportmodus om grote volumes goederen of grote groepen mensen te transporteren. Het klinkt futuristisch, maar er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zo’n systeem. De infrastructuur bestaat in essentie uit buizen die boven, waar het kan, en ondergronds, waar het moet, worden aangelegd en verbonden zijn in een netwerk.

In die buizen worden zogenaamde ‘pods’ in een vacuüm en aan hoge snelheid (tot maximaal 1000 km/u) tussen de verschillende connecties in het netwerk verplaatst. Rekening houdend met helling en bochten is een maximumsnelheid van 500km/u meer waarschijnlijk.

Vlaanderen als medekoploper

Vlaanderen telt heel wat technologische pioniers die kunnen bijdragen aan het onderzoek of de ontwikkeling van zo’n nieuw vervoersconcept. In een verkennende studie, uitgevoerd in opdracht van VLAIO in 2019, werden de opportuniteiten voor de Vlaamse industrie en kennisinstellingen in kaart gebracht. Dat gaat vooral over de ontwikkeling van die componenten van het systeem waarvoor een sterke industriële capaciteit en academische kennis nodig is. In eerste instantie zal de testinfrastructuur in landen als Nederland en Frankrijk worden uitgebouwd.

>> Download hier de studie: De status en het potentieel voor Vlaanderen van het vervoersconcept ‘Hyperloop'

De aanbevelingen in de VLAIO-studie zullen nu worden geconcretiseerd door VIL, de Speerpuntcluster voor Logistiek. VIL wordt aangesteld als Hyperloop manager om de concrete interesse en capaciteit van de Vlaamse industrie en universiteiten te analyseren en hun commitment om hier een prominente rol in te spelen. 

(Volledig persbericht onderaan deze pagina)

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.