Vlaamse ministers roepen bedrijven op om STEM-academienetwerk te ondersteunen

Filter items
Nieuws
21 april 2017

Activeer je STEM

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters roepen bedrijven, organisaties en gemeenten op om STEM-academies en het STEM-academie netwerk in Vlaanderen te ondersteunen. Dit deden ze op het event ‘Activeer je STEM’ dat Technopolis op 19 april organiseerde in Mechelen.

Het netwerk vormt een onderdeel van het STEM-actieplan van de Vlaamse Regering om het dreigende tekort aan wetenschappelijke en technische profielen op de arbeidsmarkt op te vangen.

Hiervoor werd in 2016 door beide ministers € 160.000 vrij gemaakt. Vanwege het succes van het STEM-academie-netwerk werd dat bedrag voor 2017 zelfs opgetrokken naar € 305.000.

Steun

Tijdens het evenement in Technopolis werd opgeroepen om het STEM-academie netwerk te steunen.

Het netwerk is een overkoepelende organisatie die – onder coördinatie van Technopolis – buitenschoolse STEM-activiteiten voor jongeren tot 18 jaar verzamelt en zo een cruciale rol speelt in het verhogen van de STEM-geletterdheid in Vlaanderen. Bedrijven, organisaties, gemeenten… kunnen STEM-academies en het STEM-academie netwerk op verschillende manieren steunen: financieel, door materialen of lokalen ter beschikking te stellen, vrijwilligers te zoeken, bedrijfsbezoeken te organiseren…

Door het STEM-academie netwerk te steunen, stimuleert men actief de toename van STEM-profielen op de arbeidsmarkt. Vele organisaties en bedrijven zoeken momenteel naar een speld in een hooiberg wanneer ze op zoek gaan naar ICT-medewerkers, bouwtechnici, mecaniciens… Via het STEM-academie netwerk dragen organisaties in feite bij tot hun eigen toekomst.

 

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters

“Onze ondernemers, onze economie, onze arbeidsmarkt én onze maatschappij: iedereen heeft belang bij zoveel mogelijk STEM-talent. De Vlaamse overheid levert op dit vlak al belangrijke inspanningen met het STEM-actieplan en het snel groeiende STEM-academie netwerk dat intussen al meer dan 90 leden telt. Maar we kunnen het niet alleen: om het succes van dit netwerk te blijven garanderen hebben we als overheid ook de steun nodig van bedrijven, organisaties en sectoren. Enkel door samen te werken zijn we echt klaar voor een stemmige toekomst."

 

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

“Jongeren aansporen om STEM te studeren is lang niet uitsluitend een taak van het onderwijs. Dat demonstreren de vele STEM-academies die jongeren buiten de formele onderwijstijden op ongelooflijk veel manieren weten te inspireren. Het is heel belangrijk om de link tussen buiten- en binnenschoolse activiteiten te versterken en een wederzijdse overdracht van ervaring en kennis te faciliteren, zeker omdat in het onderwijs alle kansengroepen zijn vertegenwoordigd."

(Bron - Persbericht Technopolis: Warme oproep ministers Crevits en Muyters: "Activeer je STEM!") 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Liliane Moeremans

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0498 94 58 48

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.