Vlaamse overheid richt policy lab op rond voeding en gezondheid

Filter items
Nieuws
8 november 2018

Kick-offvergadering

Op 5 november 2018 had de kick-offvergadering van het Vlaamse policy lab binnen het Europese FIT4FOOD2030 project plaats.

Doel van het policy lab: input leveren voor het Vlaamse beleid rond voeding en gezondheid vanuit een breed gedragen platform van stakeholders met als eventueel resultaat een concrete Vlaamse onderzoeksagenda.

>> Bekijk hier het eindresultaat

Gezonde voeding

Het zijn het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), het Departement Landbouw en Visserij (LV) en het Agentschap Zorg en gezondheid die beslisten de handen in elkaar te slaan en via een multistakeholder platform samen te werken aan een mogelijke onderzoeksagenda en beleidsinput met als doel de productie en consumptie van meer gezonde voeding.

 “Voeding is nu eenmaal een complex thema dat beleidsdomeinoverschrijdend moet aangepakt worden,” zo stellen coördinatoren Liselotte De Vos (EWI) en Isabelle Magnus (LV).

“We willen streven naar een FOOD IN ALL POLICIES aanpak gezien de complexiteit van ons voedselsysteem en de grote uitdagingen waar we voor staan. Het Europese project FIT4FOOD2030 was een uitgelezen kans om binnen een Europees kader aan de slag te gaan met insteek vanuit drie verschillende beleidsdomeinen.”

Doel FIT4FOOD2030

Het doel van FIT4FOOD2030 is om een platform van stakeholders te creëren om samen na te denken over de nodige veranderingen in ons voedselsysteem.

De uitdagingen zijn namelijk groot:

  • de impact van voedselproductie op ons klimaat en omgekeerd,
  • het systeem meer circulair maken,
  • obesitas en ondervoeding in de wereld tegengaan
  • en dit alles met oog voor de competitiviteit en tewerkstelling in de sector.

Kick off

De Vlaamse kick off bracht afgelopen maandag mensen samen uit de onderzoekswereld, beleidsmakers, consumentenorganisaties, landbouworganisaties, industrie en vertegenwoordigers uit de voedselketen.

“Het unieke is dat we de verschillende disciplines willen samenbrengen d.w.z. zowel vanuit de productiezijde, maar ook vanuit gezondheidshoek en sociologische disciplines,” aldus de coördinatoren.

Onderzoeksagenda

Doel van het net gelanceerde policy lab?

Input leveren voor het Vlaamse beleid rond voeding en gezondheid vanuit een breed gedragen platform van stakeholders met als eventueel resultaat een concrete Vlaamse onderzoeksagenda.

Daarnaast creëert het project een open deur om de Vlaamse prioriteiten door te geven aan de beleidsmakers op Europees niveau.

Indien u hieraan wil meewerken of hierover meer wil weten kan u contact opnemen met Liselotte.Devos@ewi.vlaanderen.be en Isabelle.Magnus@lv.vlaanderen.be

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Liselotte De Vos

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0477 34 35 21