Vlaamse Regering houdt vinger aan brexit-pols

Gepubliceerd op 21 oktober 2019

Vlaamse Brexit Taskforce

De Vlaamse Regering wil de ontwikkelingen in het brexit-dossier zo nauw mogelijk opvolgen en niets aan het toeval overlaten. Daarom is de kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce maandagochtend in het Errerahuis in Brussel bijeengekomen om een stand van zaken op te maken. Vlaanderen wil een 'no deal'-scenario absoluut vermijden, maar wil zich op alles voorbereiden.

Vanuit Vlaanderen worden de brexit-ontwikkelingen met argusogen gevolgd. Elk scenario heeft een mogelijke impact op onze economie. Bij een no deal gaat het om 2,5 procent van het bbp en staan 28.000 jobs op het spel. Maar ook in het scenario mét een deal, kan er nog altijd een impact van 1,8 procent zijn op het bbp.

Scenario's

Om Vlaanderen zo goed mogelijk voor te bereiden op alle mogelijke scenario's heeft de kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce maandagochtend de koppen bij elkaar gestoken.

Minister-president Jan Jambon en de ministers Hilde Crevits en Lydia Peeters vandaag hebben samengezeten met de sectoren en beleidsdomeinen (havens, logistiek, visserij) die het eerst en het zwaarst getroffen zullen worden door een eventueel no deal scenario.

Compenserende maatregelen

Tijdens het overleg werden de genomen maatregelen overlopen. Er was ook een rondetafelgesprek met als doel "mogelijke bezorgdheden en tekortkomingen te identificeren".

"Hopelijk kunnen we snel werk maken van een zo ambitieus mogelijke toekomstige relatie met het VK. Ik blijf er bij de andere EU-lidstaten en instellingen op aandringen compenserende maatregelen te voorzien voor de economieën die (zelfs in het geval van een deal) het zwaarst door Brexit getroffen worden", zo zei minister-president Jan Jambon na afloop.

Economie

Volgens minister van Economie Hilde Crevits heeft Vlaanderen een pakket maatregelen klaar.

"Maatregelen op economisch vlak, op gebied van jobs en voor onze landbouw en visserij. 45 adviseurs bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zijn paraat via brexit@fitagency.be om onze ondernemingen te ondersteunen, er is voorzien in begeleiding op maat en financiële steun."

Logistiek

Ook op logistiek vlak wil Vlaanderen inspelen op de brexit-ontwikkelingen.

"We moeten alert zijn, ongeacht welk scenario. Dit gaat sowieso een impact hebben op de werking van de havens en op ons vervoer van en naar het VK. We willen niet buitenspel staan. We hebben een noodplan en communicatiestrategie klaar met betrekking tot de verschillende verkeersscenario's en ook kunnen we anticiperen op mogelijke problemen op zee binnen de visserijsector", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Vlaamse Regering hield deze ochtend vinger aan de pols via de Kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce. @DepartementEWI pleitte voor vrijwaring van de Europese innovatiebudgetten in het Europees Meerjarig Financieel Kader na een brexit #brexit #vlaanderen pic.twitter.com/ofCGhJKm7x

— Departement EWI (@Departement_EWI) October 21, 2019

(Bron: PERSBERICHT Kerngroep Vlaamse Brexit Taskforce overlegt over recente stand van zaken in het VK)

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.