Vlaamse Regering lanceert 'Brexit Actieplan'

Gepubliceerd op 18 november 2018

Weerbaarheid

Op 23 juni 2016 heeft de bevolking van het Verenigd Koninkrijk bij referendum besloten om de Europese Unie te verlaten. De Vlaamse Regering wil de belangen van Vlaamse burgers en bedrijven in dit dossier maximaal verdedigen gezien de impact die de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft op Vlaanderen.

De regering wil de Vlaamse bedrijven bijstaan in hun voorbereiding op de brexit zodat zij zo goed mogelijk gewapend zijn tegen de gevolgen, ongeacht het scenario.

Om de weerbaarheid van het Vlaams economisch weefsel tegen de gevolgen van brexit te verhogen, lanceert de Vlaamse Regering daarom een 'Brexit Actieplan'.

Aanpak

In het actieplan wordt een viervoudige aanpak voorgesteld:

  • een proactieve Vlaamse standpuntbepaling in het kader van de brexit-onderhandelingen;
  • een pleidooi voor compenserende mechanismen in het kader van de onderhandelingen voor een nieuw Meerjarig Financieel kader van de EU 2021-2027;
  • de integrale ondersteuning van bedrijven;
  • en de ontwikkeling van een proactieve investeringsstrategie naar buitenlandse investeerders.

Departement Buitenlandse Zaken

De Vlaamse Regering beslist de tijdelijke extra zes VTE die nodig zijn om het Actieplan uit te voeren, te neutraliseren in het kader van de personeelsbesparing en dit tot einde 2020.

Ze geeft iedere overheidsdienst de opdracht een inventaris op te stellen van alle maatregelen die genomen werden of nog moeten genomen worden om zich voor te bereiden op de gevolgen van Brexit. Iedere overheidsdienst moet het Departement Buitenlandse Zaken hierover informeren zodat de goede communicatie met het Europees en federaal niveau verzekerd is.

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.