Vlaamse steun voor 6 nieuwe ‘Citizen Science’-projecten

Gepubliceerd op 23 november 2018

Geselecteerde projecten

In december 2017 lanceerde Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters een oproep om ‘Citizen Science’-projecten aan te moedigen en voorzag daarvoor een subsidie van 1 miljoen euro. (zie hier: oproep Citizen Science)

Om nog meer sterke projecten uit deze oproep te kunnen ondersteunen, maakt de minister opnieuw 900.000 euro vrij.

De 6 geselecteerde projecten zijn:

  • Burgerpraat! (imec-IDLab-Ugent en GO!)
  •  Mijn Tuinlab, onderzoek in de achtertuin (Kenniscentrum tuin+, Natuurpunt, Agentschap Informatie Vlaanderen en KU Leuven)
  • HASSELair (UCLL, Hasselt Leeft en de Techniek en wetenschapsacademie)
  • Groene pioniers (Agentschap Plantentuin Meise)
  • MamaMito (KU Leuven)
  • Een fiets-STEM voor scholen! (brede samenwerking tussen Universiteit Gent, scholen, lokale besturen, beleidsinstanties en burgerverenigingen)

Meer info in onderstaande infografiek die onderaan deze pagina ook gedownload kan worden en op de pagina van de oproep.

 

citizen science 2 van Joeri Casteleyn

 

Kloof tussen wetenschapper en burgers

Citizen Science, of burgerwetenschap, is een relatief jonge maar belangrijke ontwikkeling in de wetenschappelijke wereld. Het idee vertrekt van het betrekken van het brede publiek bij observaties, metingen, datacollectie,… om zo het wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen.

Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters: “De tijd dat wetenschap en onderzoek achter gesloten deuren van het labo gebeurden, is voorbij. Citizen science geeft wetenschappers toegang tot honderden helpende handen, ogen en oren. Dat maakt dingen mogelijk die wetenschappers alleen niet zouden kunnen."

"Bovendien verkleint Citizen Science de kloof tussen wetenschappers en burgers en creëert zo meer draagvlak voor wetenschap, technologie en innovatie.”

50 projecten

Om het concept vaste voet aan grond te helpen krijgen in Vlaanderen, rekent Vlaams minister Muyters op twee pijlers: de uitbouw van een kenniscentrum door de RVO-Society en het aanmoedigen van concrete Citizen Science-projecten door een subsidie-oproep. Voor die oproep werd eind vorig jaar 1 miljoen euro uitgetrokken met een maximum van 150.000 euro per ingediend project. De oproep werd half maart afgesloten en bleek met 50 projecten erg succesvol.

Vlaams minister van Wetenschap Philippe Muyters: 

“Het succes van de eerste oproep overtrof al onze verwachtingen. Maar liefst 13 van de 50 ingediende projecten kregen van de jury de beoordeling “zeer goed”. Met het budget van de eerste oproep konden we 7 projecten ondersteunen en opstarten. Vandaag maken we een extra budget van 900.000 euro vrij om ook de andere 6 zeer waardevolle projecten te helpen. In het voorjaar van 2019 volgt bovendien nog een nieuwe oproep.”

(Bron: persbericht minister Muyters: Vlaamse steun voor 6 nieuwe ‘Citizen Science’-projecten)

Liliane Moeremans
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.