Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

Gepubliceerd op 08 juli 2020

Uniek ecosysteem in Vlaanderen Op 10 jaar tijd heeft WaterstofNet verschillende projecten kunnen realiseren, waarin Vlaamse bedrijven en Europa samen meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd hebben. Al meer dan 500 mensen in Vlaanderen werken in de waterstofsector.

Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities.

Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

“De subsidie aan WaterstofNet draagt bij aan onze ambitie om koploper te worden in Europa op het vlak van waterstof en een echte waterstofeconomie te ontwikkelen. In Vlaanderen werken al meer dan 500 mensen in de waterstofsector”, zegt minister Crevits.

Europa

Waterstof is een noodzakelijk onderdeel van de toekomstige duurzame energievoorziening. Als koolstofvrije energiedrager kan het de sleutel zijn tot de vermindering van de uitstoot van zwaar transport, duurzame grondstof voor de industrie en als opslagmedium voor hernieuwbare energie dienen.

Ook Europees krijgt waterstof steeds meer een belangrijk rol. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voorziet binnen haar industriepolitiek in de oprichting van de “Clean Hydrogen Alliance” en Europees Commissaris Frans Timmermans geeft waterstof in de ‘European Green Deal’ vandaag een belangrijke plaats.

Via verschillende projecten en fondsen (IPCEI Important projects of Common European Interest en ETS-IF Emissions Trading System – Innovation Fund) wordt sterk ingezet op de ondersteuning van waterstoftechnologie. 

Vlaanderen

In Vlaanderen hebben we een aantal bedrijven die nu al unieke technologie voor waterstof ontwikkelen en toeleveren aan veelal buitenlandse projecten, zoals specifieke materialen (membranen, katalysatoren, bipolaire platen,…), waterstofgeneratoren, bussen, vuilniswagens, warmtekrachtsystemen, motoren, opslagvaten enz.

Daarnaast hebben ook de havens van Antwerpen, Northsea Port, Zeebrugge en Oostende aangegeven concrete plannen uit te werken voor grootschalige productie en inzet van groene waterstof.

WaterstofNet

Op 10 jaar tijd heeft WaterstofNet verschillende projecten kunnen realiseren, waarin Vlaamse bedrijven en Europa samen meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd hebben. Al meer dan 500 mensen in Vlaanderen werken in de waterstofsector.

Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits: “WaterstofNet is als neutraal kennis- en samenwerkingscentrum zeer goed geplaatst om een waterstofeconomie in Vlaanderen mee uit te bouwen. WaterstofNet vervult een brugfunctie tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Samen kunnen ze maximaal inspelen op Europese initiatieven. Dit sluit dus naadloos aan bij onze ambitie om in Europa koploper te worden op het vlak van waterstof.”

“Als WaterstofNet zijn we trots op deze erkenning van de Vlaamse overheid. De toegekende middelen zullen ons helpen in onze ambities om waterstofprojecten te realiseren en het ecosysteem verder uit te bouwen”, reageert directeur Adwin Martens. 

Gisteren kondigde de @EU_Commission de ambiteuze Europese #waterstofstrategie aan. Om Vlaanderen maximaal te positioneren in deze Europese versnelling zijn we als WaterstofNet erg blij met de financiële ondersteuning van minister @crevits van 242.000 euro. https://t.co/Q0mwXT5XHd

— WaterstofNet (@WaterstofNet) July 9, 2020

Lut Bollen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.