Vlaamse wetenschapper Rudy Herman scoort op internationaal vlak

Filter items
Nieuws
23 juni 2011

Dr. Rudy Herman, senior researcher bij het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid wordt in de internationale schijnwerpers gezet. Als lid van de Vlaamse UNESCO-Commissie en als vertegenwoordiger voor België in UNESCO/IOC ontvangt hij een medaille ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van IOC, de Intergouvernementele Oceanografische Commissie.

Het IOC is een autonoom orgaan binnen de UNESCO, dat het gezamenlijk ontplooien van onderzoek naar de aard en rijkdommen van de oceanen en kustgebieden wil stimuleren bij zijn leden. De Vlaamse Regering ondersteunt het IOC en zijn programma’s al meer dan 15 jaar, o.a. via de financiering van de werking van het projectkantoor voor IODE (International Oceanographic Data & Information Exchange) in Oostende.

Met de IOC 50th anniversary commemorative medal wil UNESCO de bijzondere inzet van Rudy Herman voor het IOC erkennen. De uitreiking ervan gebeurde op 22 juni 2011 op de slotceremonie van het 50ste jubileumjaar van IOC in Parijs. “Voor Vlaanderen is de zee van enorm belang, ondanks de relatief geringe oppervlakte van het Belgisch continentaal plat (± 3000 km2) en de kleine Vlaamse kuststrook (± 67 km). Vlaanderen beschikt over verschillende performante zeewetenschappelijke onderzoeksgroepen in meerdere disciplines. Deze zijn sinds enkele decennia zeer actief binnen een internationaal samenwerkingsverband. Hierdoor werd en is Vlaanderen - ook binnen de Europese context - een belangrijke actor en levert het belangrijke wetenschappelijke bijdragen met weerklank op Europees en wereldniveau”, zegt Rudy Herman. “Gezien de toenemende internationale positionering en erkenning van het Vlaams Instituut voor de Zee was dit uniek centraal coördinatieplatform de geknipte gastheer voor het UNESCO/IOC kantoor voor IODE.”

Over Rudy Herman

Rudy Herman is een mariene bioloog. Hij is sinds 1992 de Vlaamse vertegenwoordiger in de Belgische delegatie bij de Algemene Conferentie van UNESCO en de Algemene Vergadering van IOC, waar hij actief de IOC-initiatieven steunt met een focus op Training Through Research en andere innovative capacity building programma’s. Hij was actief betrokken bij de strategieontwikkeling m.b.t. tot Priority Africa en de IODE- en ICAM-programma’s. Zijn bijdrage aan het opstarten van het Belgische UNESCO/IOC kantoor voor de IODE was onmisbaar. Het kantoor opende in 2005 de deuren op de InnovOceansite in Oostende bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en kan sindsdien rekenen op jaarlijkse steun van de Vlaamse Regering. Dr. Rudy Herman speelt tevens een grote rol bij het uitbouwen van de IOC-visibiliteit, door via het Flanders Trust Program vele beleidsinitiatieven te steunen waaronder het Ocean Forum en Marine Spatial Planning.

Felicitaties van minister Ingrid Lieten

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten feliciteert Rudy Herman met deze belangrijke internationale erkenning: “UNESCO toont hiermee dat het Vlaams mariene onderzoek aan de wereldtop staat en dat het de inspanningen van onder andere de Vlaamse Regering apprecieert. Voor Dr. Rudy Herman is het een krachtig signaal dat zijn werk wereldwijd erkend wordt, en ik hoop dat hij met veel enthousiasme zijn werk zal verder zetten. Dat is goed voor de internationale uitstraling van Vlaanderen als innovatieve onderzoeksregio.”

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Laatste tweets