Vlaanderen in de ban van de wetenschap

Filter items
Nieuws
20 november 2012

Vlaanderen deze week in de ban van wetenschap

Vandaag start de tiende editie van de Vlaamse Wetenschapsweek. Van 19 tot en met 25 november beleeft jong én oud wetenschap op een originele, boeiende manier. De afsluiter van deze week is de ‘Dag van de Wetenschap’, op zondag 25 november, waar het groot publiek kan deelnemen aan meer dan 250 activiteiten, workshops, lezingen, tentoonstellingen enz. op 75 verschillende locaties in Vlaanderen.

Wetenschap wordt nog te vaak als moeilijk en saai ervaren. Met de Vlaamse Wetenschapsweek wil de Vlaamse overheid aantonen dat wetenschap ook boeiend, leuk en openbarend kan zijn, maar vooral ook dat het toegankelijk is voor iedereen. “Zonder dat we het zelf beseffen, komen we dagelijks in aanraking met wetenschap en technologie door onze smartphone, geneesmiddelen, televisie, huishoudtoestellen, zonnepanelen, vervoersmiddelen. Wetenschap en innovatie zijn heel belangrijk voor de toekomst van onze samenleving, voor onze tewerkstelling en welvaart en voor het aanpakken van de grote maatschappelijk uitdagingen zoals de opwarming van de aarde,” zegt minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Ingrid Lieten.

Tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 25 november, wordt wetenschap en technologie in Vlaanderen in de schijnwerpers gezet. Meer dan 90 Vlaamse universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen en bedrijven zetten die dag uitzonderlijk hun deuren open. Bezoekers maken kennis met intelligente huishoudtoestellen, nemen een duik in de wereld van de telecommunicatie, kijken dwars door een gsm, bouwen zelf zonnepanelen of een windmolen, kijken met X-stralen binnen in kunst, ontdekken de spitstechnologie die gebruikt wordt om diamanten te doen schitteren, duiken mee in de spannende wereld van de forensische DNA-analyses, leren hoe een app voor een smartphone wordt geprogrammeerd, stappen binnen in een echte tv-studio en nog veel meer

Dit is immers slechts een greep uit het aanbod. De Dag van de Wetenschap is een niet te missen uitje voor het hele gezin. Kinderen komen ruimschoots aan bod met tal van ‘Vlieg-activiteiten’ op maat. (Vlieg is een project van CultuurNet Vlaanderen vzw en dat kinderen meer goesting wil geven in meer cultuur.)

Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.dagvandewetenschap.be.

De Vlaamse Wetenschapsweek maakt duidelijk dat we dagelijks in aanraking komen met wetenschap en innovaties en dat het beeld dat we associëren met wetenschap, vaak niet overeenstemt met de werkelijkheid.

Naar aanleiding van de Vlaamse Wetenschapsweek peilde een slaapenquête, samengesteld door het Multidisciplinair centrum voor slaapmonitoring van UZ Leuven en de Groep Wetenschap en Technologie, departement Werktuigkunde, afdeling Biomechanica van de KU Leuven, de voorbije weken naar het slaapprofiel van de Vlaming. Deze enquête toont aan dat zelfs in alledaagse dingen wetenschap vervat zit en dat wetenschap dus geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ is. De slaapresultaten van de Vlaming worden bekend gemaakt op vrijdag 23 november in het Radio 2-programma ‘Start je dag’.

Gedurende de Vlaamse Wetenschapsweek worden bovendien tal van activiteiten georganiseerd voor scholen, onder het motto: Wetenschap in de Kijker. Meer dan 20 000 leerlingen koken van 19 tot en met 23 november met DNA, programmeren robots, kruipen in de huid van een onderzoeker, schaven hun kennis bij over vissoorten, leren doelgericht handelen bij een reanimatie enz. in tal van universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen. Werkelijk alle vakgebieden komen aan bod. Exacte en biomedische wetenschappen zoals fysica, biologie, chemie en wiskunde maar ook humane en sociale wetenschappen zoals talen, psychologie, recht, economie, geschiedenis en kunst en allerhande toepassingen zoals industrieel ontwerpen, elektronica, materiaalkunde en mechanica.

Richting Morgen

Op initiatief van minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Ingrid Lieten werd zopas een overkoepelende communicatieaanpak gelanceerd om het brede publiek meer warm te maken voor wetenschap, technologie en innovatie. De campagne ‘Richting Morgen’ is een oproep aan iedereen om open te staan voor de mogelijkheden van wetenschap, technologie en innovatie en zich hiervoor te engageren.

Drie getuigenissen, die volop aanwezig zijn in de media, geven het voorbeeld en laten zien dat wetenschap en technologie iedereen kan prikkelen. Ondernemer Jochim Aerts droomt ervan om de snelste fietsen ter wereld te bouwen. Professor Veronique Van Speybroeck verlegt grenzen via excellent wetenschappelijk onderzoek en stand-up comedian Henk Rijckaert toont aan dat er zelfs een verband is tussen wetenschap en humor.

“Door een bezoekje te brengen aan de Dag van de Wetenschap kan je aan den lijve ondervinden hoe boeiend en verrassend wetenschap en technologie kunnen zijn. Ik nodig iedereen uit om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Met de sensibiliseringscampagne ‘Richting Morgen’ willen we het draagvlak voor wetenschap, technologie en innovatie vergroten. Dat kan om te beginnen al door deel te nemen aan de wedstrijd op de facebookpagina Richting Morgen”, zegt minister Ingrid Lieten.

Meer informatie: www.wetenschapsweek.be

 

Meer info

Lot Wildemeersch, woordvoerster Ingrid Lieten, 0477 810 176 | lot.wildemeersch@vlaanderen.be

Steven Vols / Technopolis®, 015 34 20 00, pers@technopolis.be

 

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Laatste tweets