Vlaanderen en 3D-printing: interessante samenwerkingsmogelijkheden met andere regio’s (Vanguard Initiative top - tweede dag)

Gepubliceerd op 25 februari 2016

Matchmaking event

Meer dan 400 deelnemers namen op de tweede dag van de 'Vanguard Initiative top' deel aan het matchmaking event. Vanuit een filosofie van 'learn, connect, demonstrate and commercialise'  werd verdere samenwerkingsmogelijkheden gezocht om de industriële Europese renaissance vorm te geven.

Pilootprojecten

Bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit de Vanguard Initiative regio’s maakten een stand van zaken op van de vijf opgestarte interregionale Vanguard Initiative pilootprojecten:

  • ‘High Performance production through 3D printing’,
  • ‘Bio-Economy’,
  • ‘New Nano-Enabled Products’,
  • ‘Advanced Manufacturing for Energy related applications in Harsh Environments’,
  • ‘Efficient and Sustainable Manufacturing’.

Vlaamse 3D-printing

3D-printing is één van de meest belovende productietechnologieën op dit moment. Het potentieel van deze technologie om productie slimmer en efficiënter te maken, opent een gigantisch waaier aan nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Vlaamse 3D-printing bedrijven staan mee aan de top van deze nieuwe revolutie. Toch zijn er nog uitermate interessante samenwerkingsmogelijkheden met andere regio’s die complementariteiten hebben binnen dit domein.

Interregionale samenwerkingsprojecten

Op basis van het bundelen van deze verschillende regionale sterkten, door middel van het ontwikkelen van interregionale samenwerkingsprojecten, kan er een kritische massa bereikt worden en worden er eveneens opportuniteiten gecreëerd om kennis te delen. Deze samenwerkingsprojecten hebben als doelstelling het versneld opnemen door de markt van deze vernieuwende technologie.

Binnen het 3DP-pilootproject van het Vanguard Initiative worden acht interregionale samenwerkingsprojecten uitgerold:

  1. Multi-materials components by hybrid 3D-Printing manufacturing. Dit project focust zich voornamelijk op machines en instrumenten, de automobielindustrie en de luchtvaart.
  2. Metal products 3D-Printing for Automotive components, tools and moulds for large (>2500 mm), medium and small size complex parts
  3. Machine, Tooling and complex parts
  4. Additive Subtractive High Precision & High Finish pilot production hubs. Dit is een cross-sectoraal project.
  5. Customised Consumer Goods in Creative Industries: Fashion, Furniture, Lighting and Visual Communication
  6. Adding a dimension to 2D-printed textiles. Focus op volgende sectoren: mode en technisch textiel
  7. 3D-printing in Health-care: Joint-Demonstration platform for orthosis, exoskeleton and exoprosthesis components
  8. 3D-printed open-source smart bike

 

 

 

Lees meer

Matchmaking Event 25 Feb

 

Barbara Cattoor
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.