Vlaanderen en Nederland zoeken toenadering voor transformatie naar digitale industrie

Gepubliceerd op 23 april 2018

Fokus

Vlaanderen en Nederland gaan samen de transformatie naar de digitale industrie aanpakken. Het project 'Fokus' moet ervoor zorgen dat zeven kennislabs in Nederland en Vlaanderen intensief gaan samenwerken. Dat hebben Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer maandag bekendgemaakt tijdens de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld.

Fokus (Fabriek van de toekomst Ontwikkelen uit KennisbUndeling en Samenwerking) komt voort uit de Vlaams-Nederlandse top van eind 2016, waar Nederland en Vlaanderen zich engageerden in de samenwerkingsagenda high tech.

Industriepartners zoals Agoria, FME, HighTech NL, Brainport Industries en kennisinstellingen Sirris, Flanders Make, KU Leuven campus Brugge, Open Manufacturing Campus en TNO bundelen de krachten voor het project.

Bedrijven kunnen gebruikmaken van de voorziene infrastructuur om innovaties te ontwikkelen en te implementeren zodat ze kunnen transformeren naar een "Fabriek van de Toekomst".

Vlaanderen en Nederland pakken samen de transformatie naar de digitale industrie aan. Het project 'Fokus' verbindt zeven kennislabs in Nederland en Vlaanderen @MonaKeijzer #BesteBuren @hannover_messe @InterregVLANED pic.twitter.com/bKXtVSADBC

— Geert Bourgeois (@GeertBourgeois) 23 april 2018

Grensregio

Een ander nieuw project is "HELIS Academy", dat de noodzakelijke competenties in life sciences jobs en huidige trainingstrajecten beter op elkaar moet afstemmen.

Met de nieuwe goedkeuringen wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 7,5 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. De helft daarvan komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

In totaal werd al 124,6 miljoen euro uit dat fonds geïnvesteerd in 59 projecten in de grensregio.

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.