Vlaanderen investeert in waterscan voor kmo’s en nieuwe reeks waterbesparende maatregelen

Filter items
Nieuws
18 augustus 2022

De droogte is deze weken actueler dan ooit. Daarom organiseert de Vlaamse overheid gratis waterscans voor kmo’s om hen te sensibiliseren en te ondersteunen in waterbesparende maatregelen. Daarnaast worden via VLAIO een tweede reeks ‘Blue Deal waterbesparende investeringen’ gesteund.

Gratis waterscan

De oproepen van de ‘Blue Deal – waterbesparende investeringen’ maakten duidelijk dat bedrijven via heel wat verschillende manieren water kunnen besparen. Soms hebben ondernemingen echter niet de tijd of de technische kennis om hun watergebruik in kaart te brengen en mogelijke waterbesparende maatregelen te identificeren.

Rond het einde van 2022 kunnen alle kmo’s die wettelijk niet verplicht zijn om een waterscan te laten uitvoeren en jaarlijks minstens 500 m3 water verbruiken gratis aanspraak maken op zo’n waterscan. Een deskundige van één van de geselecteerde studiebureaus zal langskomen in de onderneming om een zicht te krijgen op de waterhuishouding. Een drietal weken later zal de onderneming een rapport ontvangen met een gedetailleerde waterbalans en concrete suggesties voor waterbesparingen.

Blue Deal-projecten besparen 8.517 m3 per jaar

In deze context organiseerde VLAIO in 2022 een tweede oproep ‘Blue Deal – waterbesparende investeringen’. Deze oproep richtte zich tot kleine en middelgrote ondernemingen en stelde zich tot doel om leiding-, grond- of oppervlaktewater te besparen via een brede waaier aan maatregelen. In totaal konden 12 projecten gesteund worden, goed voor een totale investering van € 4,6 miljoen aan waterbesparende maatregelen. Na de analyse van de projecten door het Vlaams agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) wordt er aan de projecten een totaal steunbedrag van € 207.912 toegekend, en de rest voorzien de bedrijven zelf. Een greep uit de projecten:

 • hergebruik van proceswater via allerhande waterzuiveringstechnieken;
 • hemelwater opvangen en nuttig te gebruiken voor sanitaire toepassingen of voor bedrijfsprocessen;
 • investeringen om hemelwater beter te laten infiltreren in de bodem

In totaal vertegenwoordigen deze projecten een waterbesparingspotentieel van ruim 8.517 m3 per jaar. De levensduur van de meeste investeringen bedraagt doorgaans 15 à 30 jaar, wat de totale gerealiseerde waterbesparing over de volledige levensduur op zo’n 127.000 à 255.000 m3 water brengt.

(Volledig persbericht onderaan)

>> Naar de website van VLAIO 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Vlaanderen investeert 49 miljoen euro in internationale onderzoeksinfrastructuur

  Vlaanderen investeert 49 miljoen euro in internationale onderzoeksinfrastructuur

  1 december 2022

  Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Jo Brouns investeert via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) 49 miljoen euro in internationale onderzoeksinfrastructuur. Via dit programma wordt de Vlaamse deelname aan grootschalige, internationale faciliteiten gefinancierd.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (25 november 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (25 november 2022)

  28 november 2022

  O.a. wijzigingsbesluit kmo-portefeuille: invoering van thema’s en een kwaliteitskamer en convenant Flanders District of Creativity vzw 2023-2027.

 • Vlaamse Regering stelt paal en perk aan opleidingen over cryptomunten

  Vlaamse Regering stelt paal en perk aan opleidingen over cryptomunten

  25 november 2022

  De Vlaamse Regering heeft de hervorming van de kmo-portefeuille  definitief goedgekeurd. Het instrument wordt ten eerste inhoudelijk gerichter ingezet, door het toepassingsgebied te beperken tot een brede, maar limitatieve lijst toekomstgerichte thema’s. Ten tweede wordt een kwaliteitskamer ingericht om de controle op de conformiteit en de kwaliteit van de gesubsidieerde dienstverlening te versterken. De hervorming treedt in januari ’23 in werking.

 • Wij zoeken twee allround communicatiedeskundigen

  25 november 2022

  Wij zijn op zoek naar twee allround communicatiedeskundigen die de communicatieprojecten die op stapel staan n.a.v. het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie mee tot een goed einde kunnen brengen. Solliciteren kan t.e.m. 6 december

 • 18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  25 november 2022

  De Vlaamse regering geeft 18,4 miljoen euro steun aan 22 circulaire projecten. Die projecten richten zich onder meer op minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen.