Vlaanderen legt modaliteiten vast van jobbonus plus en transitiepremie

Gepubliceerd op 18 november 2022

Op de jaarlijkse Dag van de Ondernemer, die al voor het negende jaar op rij georganiseerd wordt, heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister van Werk en Economie Jo Brouns haar goedkeuring gegeven aan de ‘jobbonus plus’ en de uitbreiding van de ‘transitiepremie’. Met deze maatregelen wil minister Brouns Vlamingen stimuleren om de stap naar ondernemerschap te zetten.

Jobbonus plus

De jobbonus plus is er voor loontrekkenden die minder dan 2.500 euro bruto per maand verdienen en beslissen om de stap naar voltijds ondernemerschap te zetten. Zij zullen twee keer een som van 600 euro ontvangen: de eerste keer wanneer ze starten met ondernemen in hoofdberoep, de tweede keer als ze een jaar na start nog steeds actief zijn als ondernemer in hoofdberoep.

Wie in aanmerking komt voor een jobbonus plus, zal vanaf voorjaar 2023 een brief ontvangen met instructies om een rekeningnummer te registreren in Mijn Burgerprofiel. Deze procedure is hetzelfde als bij de jobbonus.  

Burgers die de stap naar ondernemerschap in hoofdberoep maken, ontvangen de jobbonus plus als financiële stimulans. In het jaar dat mensen de overstap maken van werknemer met een laag inkomen naar voltijds ondernemerschap komen ze in aanmerking voor een jobbonus en een jobbonus plus. Zo’n 12.000 Vlamingen komen in aanmerking voor de jobbonus plus.

Uitbreiding transitiepremie naar niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden

De transitiepremie is  een financiële prikkel voor werkzoekenden die de stap naar het ondernemerschap willen zetten. Tot voor kort konden alleen werkzoekenden die een uitkering (werkloosheidsuitkering, leefloon of ziekte-uitkering) ontvingen een beroep doen op deze maatregel.

Na de definitieve goedkeuring op de Vlaamse Regering van afgelopen vrijdag, komen vanaf 1 december 2022 nu ook niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden (die minimum zes maanden zijn ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende) in aanmerking voor de transitiepremie.

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.