Vlaanderen neemt deel aan nieuwe S3-partnerschap 'Wireless ICT (5G)'

Gepubliceerd op 01 februari 2021

Op 21 januari 2021 ging het ‘Wireless ICT’ partnerschap van start met een kick off meeting. Het Wireless ICT partnerschap maakt deel uit van het thematische slimme specialisatieplatform (S3) voor modernisering van de industrie. Via EU-brede cross-regionale samenwerking zal het partnerschap ertoe bijdragen om een gezamenlijke strategie te hanteren om investeringen op het vlak van snelle en energie- en hulpbronnenefficiënte draadloze ICT mogelijk te maken.

Vlaanderen heeft via Departement EWI aansluiting gezocht bij dit partnerschap om Vlaamse stakeholders alle kansen te bieden om deel te nemen aan de projecten binnen dit partnerschap.

De leidende regio’s zijn Pojois-Pohjanmaa (Fin) en Norrbotten (Swe). Andere deelnemende regio’s zijn Emilia-Romagna (It), Lombardije (It), Norrbotten (Swe), Pohjois-Savo (Fin), Pohjois-Pohjanmaa (Fin), Noord-Brabant (NL), West-Griekenland (Gre), Wielkopolski (Pl) en Cataluña (Sp).

Momenteel focus het partnerschap op 4 thema’s, met name gezondheid, duurzame industrie, autonome voertuigen en slimme steden en regio’s.

Er werden tijdens de kick-off meeting meerdere projecten voorgesteld binnen deze thema’s (zie presentaties onderaan de pagina).

Geïnteresseerde partners kunnen aansluiten bij deze projecten of eventueel nieuwe projecten voorstellen.

De projecten die werden voorgesteld op de kick-off meeting zijn de volgende:

1 - Gezondheid

  • Project rond 5G om patiënten in het ziekenhuis, het medisch centrum of thuis vanop afstand te monitoren.

2 - Duurzame industrie

  • Project over gevorderde digitale vaardigheden.

3 - Autonome voertuigen

  • Project drone 5G edge flight control.

4 - Slimme steden en regio’s

  • Project rond het ontwikkelen en testen van nieuwe technologieën om landelijke en afgelegen regio’s beter bereikbaar te maken.
  • Project dat als doel heeft het monitoren en toezicht houden op lokale energieproductie- en consumptie (smart grid, micro grid, CO2-reductie, ...).
  • Project om het welzijn van burgers te verhogen door draadloze sensoren en analyse van data (smart homes).

>>> Meer informatie over dit partnerschap kun je vinden op de website Wireless-ICT 

Liesbet Schruers
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.