Vlaanderen trekt buitenlands talent aan

Gepubliceerd op 09 december 2018

Drempels wegwerken

Op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters maakt de Vlaamse regering het vanaf 1 januari 2019 makkelijker om buitenlandse talenten, meer bepaald hoog- en middengeschoolden, aan te trekken.

De Vlaamse arbeidsmarkt kraakt onder de krapte. Het aantal vacatures piekt en veel werkgevers zijn wanhopig op zoek naar geschikt personeel. Om in te spelen op die krapte, hanteert minister van Werk Philippe Muyters een 'concentrisch' beleid.

Dat betekent concreet: eerst zoeken op Vlaams niveau, dan binnen België, de buurlanden, vervolgens heel Europa en tot slot de hele wereld.

Om het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten wat te vergemakkelijken, wil minister Muyters een aantal drempels wegnemen.

Hooggeschoolden

Voor hooggeschoolden blijft de toegang heel laagdrempelig, zonder dat een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd moet worden. Minister Muyters voert wel een aantal wijzigingen door die de aantrekkingskracht van Vlaanderen moeten vergroten:

  • de maximale duurtijd van de toelatingen tot arbeid worden verlengd naar 3 jaar, in plaats van de huidige beperking tot 12 maanden
  • werknemers zullen in bepaalde gevallen ook gemakkelijker tewerkgesteld kunnen worden in een andere onderneming, zonder dat een nieuwe arbeidskaart aangevraagd moet worden
  • het loon zal, ook voor jongeren en verpleegkundigen, afgestemd worden op de huidige reële lonen op de arbeidsmarkt
  • bij de toekenning van een arbeidskaart zal een tewerkstellingsakkoord met het land van herkomst niet langer een ontvankelijkheidsvoorwaarde zijn
  • hooggeschoolden kunnen voor onbepaalde duur toegang tot de arbeidsmarkt, nadat ze hier enkele jaren gewerkt hebben

Dynamische knelpuntberoepenlijst

Naast de nood aan hooggekwalificeerden, blijkt ook de nood aan specifiek technisch geschoold personeel in vrijwel alle sectoren. De grootste vernieuwing voor deze middengeschoolden is de dynamische knelpuntberoepenlijst.

Er wordt een lijst opgemaakt met beroepen waarvoor middengeschoolden toegang krijgen tot de arbeidsmarkt zonder dat een arbeidsmarktonderzoek vereist is. De lijst wordt gebaseerd op de knelpuntenberoepenlijst van de VDAB en zal om de twee jaar herbekeken worden in functie van de noden op de arbeidsmarkt.

Het gaat om beroepen met een structureel hoog kwantitatief tekort op onze arbeidsmarkt. Uitzonderingen op de lijst zijn mogelijk, maar enkel nadat via een individueel arbeidsmarktonderzoek aangetoond wordt dat er geen andere opties zijn om de vacature in te vullen.

De nieuwe regels gaan in op 1 januari 2019.

Minister Muyters: "Gecontroleerde arbeidsmigratie is noodzakelijk om onze welvaart op peil te houden. We hebben buitenlandse werkkrachten nodig. Maar het kan nooit de bedoeling zijn dat onze eigen talenten van onze arbeidsmarkt verdrongen worden of minder kans krijgen. Vandaar dat we een verbod op verdringing door buitenlandse werkkrachten als algemeen principe in onze regelgeving opnemen."

(Bron: persbericht minister Muyters: Vlaanderen trekt buitenlands talent aan) 

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.