Vlaming erkent belang van wetenschap, maar is bezorgd over technologische vernieuwingen

Gepubliceerd op 28 augustus 2018

Eerste wetenschapsbarometer

Negen op tien Vlamingen erkent het belang van wetenschap en onderzoek. Voor 85% van de Vlamingen leidt wetenschap tot een beter leven in de toekomst.

Twee op de drie Vlamingen geeft aan geïnteresseerd te zijn in wetenschap. Slechts 13% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn in wetenschap.

Ook is er bij de Vlaamse bevolking een duidelijk draagvlak voor financiële ondersteuning van wetenschap door overheid in het algemeen (77%). Zelfs als dat geen onmiddellijke voordelen biedt, blijft 63% voorstander.

De Vlaming heeft een groot vertrouwen in wetenschap an sich (75,7%). Het Nederlandse Rathenau Instituut kwam vorige week tot dezelfde conclusie: van alle onderzochte instituties scoort wetenschap het hoogst bij de Nederlanders.

> Zie ook rapport Rathenau Instituut: Vertrouwen in de wetenschap (Monitor 2018) 

Bij wetenschappers worden iets meer vraagtekens geplaats (39,3% akkoord en 42,6% neutraal), al overheerst ook daar vertrouwen.

De omarming van nieuwe technologische vernieuwing ligt lager dan het belang en de interesse: 51% gaat akkoord met de stelling dat we technologische vernieuwingen moeten omarmen en 29,7% is daartegenover neutraal. Opvallend is dat ouderen hier niet negatiever zijn dan jongeren, integendeel zelfs (57%).

Dit en veel meer blijkt uit de eerste Wetenschapsbarometer die het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in opdracht van Vlaams minister Muyters liet uitvoeren.

Vlaming wil mee participeren

Johan Hanssens, Secretaris-generaal EWI: “Met de Wetenschapsbarometer proberen we te achterhalen hoe de Vlaming denkt over wetenschap en de wetenschapper. We peilden naar dimensies zoals de interesse in wetenschap, het belang van wetenschap, het vertrouwen in wetenschap en de betrokkenheid bij wetenschap. Zodanig dat we daar in ons beleid rekening mee kunnen houden.”  

In vergelijking met interesse, belang en vertrouwen ligt de betrokkenheid bij wetenschap heel wat lager: maar toch wil 1 op 3 betrokken worden bij de uitvoering van een wetenschappelijk onderzoeksproject. En 41% zou willen kunnen meebeslissen over wat wetenschap zou moeten onderzoeken.

Hanssens: “Dit cijfer verklaart ook het succes van de voorjaarscampagne ‘Vraag voor de wetenschap’ die via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) liep. Gedurende zes weken kon de Vlaming zijn eigen prangende vraag voor de wetenschap indienen. Uiteindelijk ontvingen we meer dan 10.500 antwoorden. Een onverwacht groot succes. De resultaten van de wetenschapsbarometer bevestigen nu ook dat de Vlaming wil participeren aan de onderzoeksagenda.”

Vraag naar betere communicatie door wetenschappers

Op het vlak van communicatie en open naar de buitenwereld zien we iets ‘mindere’ scores: slechts iets meer (33% vs 27%) vindt wetenschappers eerder goed dan slecht in communiceren en 33% vindt eerder dat wetenschappers op zichzelf zijn vs slechts 25% dat ze open naar de buitenwereld zijn.

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Philippe Muyters: “Vlamingen blijken veel interesse te hebben in wetenschap en techniek, maar meer dan ooit wordt het ook belangrijk om te tonen wat Vlaamse wetenschappers doen en in welke technologieën we sterk staan. Ons technologiefestival SuperNova, dat plaatsvindt tijdens het laatste weekend van september, komt net op tijd om iedereen de impact van wetenschap en technologie op ons dagelijks leven te laten ontdekken.”

De wetenschapsbarometer en alle resultaten van de bevraging kunnen in detail nagelezen worden op www.ewi-vlaanderen.be/wetenschapsbarometer

Noot: Voor de wetenschapsbarometer ondervroeg onderzoeksbureau iVOX in de eerste helft van dit jaar de algemene bevolking (1000) , werkgevers (211), leerkrachten (310), ouders (715) en leerlingen (440).

Joeri Casteleyn
Pers en Communicatie
Staf

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.