Voorwaarden Vlaams beschermingsmechanisme goedgekeurd

Gepubliceerd op 23 oktober 2020

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering de voorwaarden voor het Vlaams beschermingsmechanisme goedgekeurd. Cafés en restaurants die verplicht gesloten zijn, kunnen allemaal op steun rekenen. Restaurants die in de periode van 19 oktober 2019 tot 18 november 2019 meer dan 50% van hun omzet uit take away haalden, dienen een omzetdaling van minstens 60% aan te tonen. Voor alle andere ondernemingen geldt de voorwaarde dat ze minstens 60% omzetverlies moeten hebben in de periode van 1 oktober tot 15 november 2020 of in de periode van 19 oktober tot 18 november 2020. Ondernemingen die nu nog de dagelijkse sluitingspremie ontvangen zullen voor de periode vanaf 1 oktober een beroep kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme.

Alle verder info over het Vlaams Beschermingsmechanisme op de website van VLAIO 

 

Overlegcomité

Vorige week vrijdag heeft het Overlegcomité bijkomende maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eén van de maatregelen is het sluiten van cafés en restaurants van 19 oktober tot 18 november 2020. Dat heeft niet alleen voor hen, maar ook voor de hele keten van toeleveranciers en klanten grote gevolgen. Daarom heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits opnieuw het Vlaams beschermingsmechanisme ingevoerd. Vandaag heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister Crevits de voorwaarden goedgekeurd.

Cafés en restaurants automatisch toegang tot steun

Omdat cafés en restaurants gesloten zijn, krijgen zij automatisch toegang tot de steunmaatregel. Zij kunnen een aanvraag indienen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en hoeven geen omzetdaling aan te tonen. Het steunpercentage bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019. Voor starters wordt gekeken naar een gelijkaardige periode of op basis van hun financieel plan. 10% van de omzet is ongeveer 2/3de van de vaste kosten. Restaurants kunnen tegelijkertijd afhaalmaaltijden aanbieden, maar wie in de periode 19 oktober 2019 tot 18 november 2019 meer dan 50% omzet haalde uit take away, moet wel aantonen dat er minstens 60% omzetverlies is.

Toeleveranciers en andere ondernemingen

Uiteraard zijn niet enkel cafés en restaurants getroffen door de strenge maatregelen. Ook andere ondernemingen zoals hotels en toeleveranciers of ondernemingen in de event- of toeristische sector ondervinden een grote impact van de maatregelen. Ook zij kunnen een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. De onderneming moet minstens 60% omzetverlies hebben in de periode van 1 oktober 2020 tot 15 november 2020 of 19 oktober 2020 tot 18 november 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het steunpercentage is ook in deze gevallen 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019. De voorwaarde geldt dat wie niet verplicht gesloten is, actief moet zijn.

De sluitingspremie van 160 euro per dag, die sommige ondernemingen nu nog ontvangen, wordt stopgezet. Dat gaat dan bijvoorbeeld over discotheken en nachtclubs. Zij kunnen voor de periode vanaf 1 oktober een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme.

Maximum steun varieert naargelang grootte van de onderneming

Kleine ondernemingen kunnen voor een periode van 6 weken maximaal 11.250 euro steun ontvangen, voor de periode van 19 oktober tot 18 november maximaal 7.500 euro. Een onderneming met 10 personeelsleden of meer kan respectievelijk 22.500 euro of 15.000 euro steun ontvangen. Daarnaast is de steun beperkt tot 2.250 euro voor ondernemingen die in hoofdzaak maaltijden aanbieden en verplicht een witte kassa moeten gebruiken, maar niet beschikken over een geregistreerd kassasysteem.

Aanvragen mogelijk vanaf 16 november

De premie zal aangevraagd en uitbetaald kunnen worden vanaf 16 november 2020 tot 31 december 2020 voor de periode van 1 oktober tot 15 november en de sluitingsperiode. De aanvraag zal gebeuren via de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Het coronavirus slaat nog altijd hard toe. Vorige week werd er beslist om de restaurants en de cafés te sluiten. We hebben niet geaarzeld om meteen maatregelen te nemen om die en andere sectoren te steunen. Vandaag zijn die maatregelen concreet uitgewerkt en goedgekeurd. We werken niet langer met een vast bedrag voor iedereen en houden meer rekening met de grootte van de ondernemingen.”

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.