'Vraag voor de wetenschap' kreeg al meer dan 4.000 vragen

Gepubliceerd op 17 mei 2018

Gebiedsoverschrijdend

Viijf weken geleden is 'Vraag voor de wetenschap' van start gegaan, een campagne die de Vlaming aanmoedigt om de meest uiteenlopende vragen over wetenschappen te stellen. Voorlopig staat de teller op meer dan 4.000 vragen, en die blijken erg gebiedsoverschrijdend.

"Bijna de helft ervan zijn gelinkt aan 'wetenschap en technologie' en meer dan een derde aan 'gedrag en maatschappij'. Opvallend is dat veel vragen tot meerdere disciplines behoren", klinkt het.

Zo willen sommigen onder meer weten of de ontdekking van het Higgs-deeltje nu iets aan hun leven zal veranderen, waarom niet meer mensen zorg dragen voor het milieu en of religies ooit zullen uitsterven.

Volgens de initiatiefnemers komt twee derde van de vragen van mannen, een derde van vrouwen, en dit van alle leeftijden.

Nog tot 27 mei kunnen burgers op vraagvoordewetenschap.be een vraag indienen om die voor te leggen aan wetenschappers.

Sinaps

De tussentijdse resultaten werden voorgesteld in Sinaps, een pyschiatrisch-neurologisch onderzoeksinitiatief in Duffel. Zo'n vijfentwintig hoogbegaafde leerlingen kregen er woensdag de Corsellis-collectie te zien, een verzameling van zo'n 2.600, soms heel oude hersenen, waarmee bijvoorbeeld vergelijkend onderzoek kan worden gedaan naar het effect van psychofarmaceutische geneesmiddelen.

De jongeren deden proefjes en stelden onder meer vragen over de verschillende onderdelen van de hersenen en de werking ervan.

(Bron: Belga)

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.