Vriendenaandeel beschikbaar vanaf half februari

Filter items
Nieuws
23 januari 2021

Vanaf half februari kan je als particulier via Vriendenaandelen investeren in een kmo. De Vriendenaandeelhouder kan tot 75.000 euro investeren en krijgt daarbij tot 5 jaar lang een fiscaal voordeel van 2,5%. De onderneming kan op die manier tot 300.000 euro kapitaal verwerven.  Het uitvoeringsbesluit voor het Vriendenaandeel is vandaag definitief goedgekeurd.

“De goedkeuring is een belangrijke stap om nog meer kapitaal te activeren ten behoeve van kmo’s en zo hun solvabiliteit te versterken. Het succes van de uitbreiding van de Win-winlening toont duidelijk aan dat mensen willen investeren in bevriende ondernemingen. Met het Vriendenaandeel is daar nog een extra instrument voor beschikbaar.” - Hilde Crevits  

De financiële draagkracht van veel ondernemingen komt vandaag onder druk te staan. Om ondernemers ook op (middel)lange termijn te ondersteunen, werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het Vlaamse herstelplan uitgewerkt. Eén van de onderdelen daarvan is het Vriendenaandeel. 

Met het Vriendenaandeel kan je als particulier tot 75.000 euro investeren in een kmo. Ook een coöperatieve of een burgerinitiatief kan van dit instrument gebruik maken, als die voldoet aan de Europese definitie van een kmo. In ruil ontvang je tot maximaal 5 jaar een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar. Als onderneming kan je op die manier tot 300.000 euro extra kapitaal ophalen. Je kan als particulier het Vriendenaandeel ook combineren met een Win-winlening, maar de combinatie van de twee kan maximaal 75.000 euro bedragen. Zo kan een kleine bouwonderneming die enkele jaren succesvol bestaat, ervoor kiezen om via het Vriendenaandeel extra kapitaal op te halen. Via een Win-winlening verzwaart de leninglast, via het Vriendenaandeel niet.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo mag je als kapitaalverstrekker geen werknemer of bestuurder van de onderneming zijn en niet de echtgenoot of de wettelijke samenwonende partner van de bestuurder zijn. Een kleine aandeelhouder die tot maximaal 10% van de aandelen bezit, kan wel bijkomend kapitaal verschaffen via het systeem van het Vriendenaandeel.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Vandaag hebben we het Vriendenaandeel definitief goedgekeurd. Na publicatie in het Staatsblad wordt het vanaf half februari mogelijk om via Vriendenaandelen te investeren in een kmo. Dat is voor heel veel ondernemers welgekomen extra kapitaal.”

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele: “Ik vind het belangrijk dat we onze familiale ondernemingen kunnen ondersteunen, ze zijn de ruggengraat van onze Vlaamse economie. Daarom voorzien we ook een extra stimulans voor deze investeerders, door hen een fiscaal voordeel te geven gedurende maximaal 5 jaar.”

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Raad gaat akkoord met programma eengemaakte markt 2021-2027

  19 april 2021

  Op 13 april heeft de Raad zijn standpunt in eerste lezing aangenomen over het Programma voor de Eengemaakte Markt (SMP – Single Market Programme). Volgens de Portugees minister van Economie en Digitale Transitie, Pedro Siza Vieira, “vormt de eengemaakte markt de ruggengraat van onze economie. Het nieuwe programma zorgt ervoor dat de markt goed zal functioneren voor zowel bedrijven als consumenten en zal duurzaam concurrentie­vermogen en groei in de hele EU blijven bevorderen.”

 • Smart Health: nieuw Vanguard Initiative pilootproject gelanceerd

  19 april 2021

  Op 14 april vond het kick-off event plaats van het Smart Health Vanguard Initiative pilootproject, georganiseerd door de drie coordinerende regio's: Vlaanderen, Oost-Nederland en Zuid-Nederland / Limburg. Het nieuwe pilotproject wil het potentieel van gepersonaliseerde geneeskunde realiseren door interregionale samenwerking te faciliteren. Regio's worden nu uitgenodigd om hun interesse in het pilootproject kenbaar te maken door contact op te nemen met de coördinatoren.

 • EU-nieuws deze week | 29 maart - 16 april 2021

  16 april 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 15

  16 april 2021

  O.a. startende ondernemingen en rol lokale besturen bij circulaire economie.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 14

  Schriftelijke vragen deze week | week 14

  13 april 2021

  O.a. uitkering Vlaams beschermingsmechanisme en overdracht familiale bedrijven.