Wat is het Flanders Future Techfund?

Gepubliceerd op 26 oktober 2018

Strategische onderzoekscentra (SOC’s)

In de Septemberverklaring werd aangekondigd dat het Flanders Future Techfund zal worden opgericht, een nieuw fonds voor toptechnologie om onze Vlaamse strategische onderzoekscentra en speerpuntclusters sneller naar de markt te laten doorstromen.

In de commissie gaf minister Muyters uitleg bij het nieuwe fonds.

"Vanuit Vlaanderen investeren we al tientallen jaren in onze strategische onderzoekscentra (SOC’s). Zij bouwen een mooie technologieportfolio uit. We merkten dat wanneer men deze technologie wil valoriseren, het vaak moeilijk is om voldoende kapitaal op te halen om de technologie voldoende breed te ontwikkelen. De technologie van onze SOC’s is immers bij uitstek platformtechnologie die ingezet kan worden voor verschillende doelstellingen of producten."

"Omdat het echter bijzonder kapitaalintensief is en omwille van het hoog innovatiegehalte en dus ook hoog risicogehalte, vonden de SOC’s moeilijk investeerders om dergelijke platformen verder te ontwikkelen of wanneer een investeerder gevonden werd, werd de technologie snel verengd tot een van de mogelijke toepassingen om het investeringsbedrag en het risico te beperken."

"We willen echter deze platformtechnologie van onze SOC’s zo breed mogelijk ontwikkelen en naar de markt brengen, zodat we alle mogelijke toepassingen van het onderzoek kunnen valoriseren. Om die brug te maken, de technologieplatformen meer matuur te maken alvorens er marktinvesteerders mee gemoeid zijn, en de verschillende producten uit te kunnen bouwen, was een initiatief nodig om dit gat te dichten."

"Dit initiatief is het Flanders Future Techfund, in het Engels omdat we uit het buitenland bijkomende investeerders willen aantrekken op termijn. De doelstelling is de technologieplatformen van onze SOC’s en speerpuntclusters breed te ontwikkelen zodat alle onderzoekstoepassingen parallel gevaloriseerd kunnen worden in plaats van na elkaar of soms helemaal niet."

>> Volledig verslag na te lezen op de website van het Vlaams parlement

Videoverslag (vanaf 54:50)

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.