Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen gaat goede richting uit (Vlaams ‘High Level Bankenoverleg’)

Gepubliceerd op 03 februari 2016

Financiering Vlaamse economie

In aanwezigheid van Vlaams minister Muyters nam het departement EWI op 3 februari deel aan het Vlaams  ‘High Level Bankenoverleg’. 

Op dit halfjaarlijks overleg analyseren topmensen uit de bankensector, vertegenwoordigers van Voka, Unizo en de Vlaamse Confederatie voor de Bouw samen met de minister, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, PMV en het departement EWI de evolutie van de kredietverlening in Vlaanderen en de ruimere financiering van de Vlaamse economie.

Ondernemingskredieten

Uit cijfers van Febelfin blijkt dat het volume aan ondernemingskredieten in ons land in mei 2015 met 132,2 mia € haar hoogste peil ooit bereikte.

De gemiddelde rente op nieuwe bedrijfskredieten daalde in november 2015 naar een historisch dieptepunt van 1,96%. Het gaat dus de goede richting uit met de kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen, wat ook bevestigd werd door Unizo en Voka.

Aandachtspunt voor beleid

Wat de hypothecaire kredietverlening betreft, werd in 2015 een volume van bijna 26 mia € bereikt.

Het aantal renovatiekredieten kende in 2015 een stijging met 21% ten opzichte van 2014, maar het aantal kredieten voor aankoop en bouw daarentegen daalden met respectievelijk 4% en 16%. Dit laatste vormt een aandachtspunt voor het beleid.

Positief is dan weer dat 98% van de Belgen geen probleem ondervindt met de terugbetaling van de hypothecaire kredieten.

PMV financieringsinstrumenten

Het Vlaamse doe- en durfbedrijf PMV lichtte de stroomlijning en vereenvoudiging van haar financieringsinstrumenten toe.  Voortaan wordt nog meer ingezet op op maat gemaakte financieringsoplossingen voor Vlaamse ondernemers.

De PMV-producten worden daarbij gebundeld rond drie financieringsvormen: het verstekken van kapitaal, leningen en waarborgen.

Crowdfunding in Vlaanderen

Het High Level overleg boog zich ook over crowdfunding in Vlaanderen. Een studie zal de sector en haar mogelijkheden verder in kaart brengen.

Vanuit het departement EWI zal via het Steunpunt Ondernemen en Economie ook de financieringsproblematiek van ondernemingen opgenomen worden in de onderzoeksagenda van het Steunpunt.

Bouwsector

De Vlaamse Confederatie voor de Bouw tenslotte hield een pleidooi voor de invoering van een ‘verzekering tegen niet-terugbetaling van het eigen aandeel’ in het kader van hypothecaire leningen. Een dergelijk instrument zou een stimulans voor de bouwsector vormen en zal verder worden onderzocht.

Op 28 september 2016 heeft een nieuw overleg plaats van het Vlaams ‘High Level Bankenoverleg’. 

Sophie Callewaert
Adviseur
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.