Visie 2050: Vlaamse regering duidt trekkers aan

Gepubliceerd op 11 april 2016

Met Visie 2050, een toekomstvisie met 2050 als horizon, heeft de Vlaamse regering een sterk, sociaal, open, veerkrachtig en internationaal Vlaanderen voor ogen, dat welvaart en welzijn creëert op een slimme, innovatieve en duurzame manier, en waarin iedereen meetelt.

Het langetermijnbeleid Visie 2050 moet een antwoord bieden op nieuwe kansen en uitdagingen in onze samenleving aan de hand van zeven transitieprioriteiten (bij de eerste twee is het departement EWI betrokken partij):

De transitie naar de circulaire economie doorzetten (ministers Schauvliege en Muyters)

In een circulaire economie gaan we efficiënter om met grondstoffen, materialen, energie, water, ruimte en voedsel door kringlopen slim te sluiten. Natuurlijke hulpbronnen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Slim ontworpen producten op basis van biologisch afbreekbare en herbruikbare grondstoffen zullen de basis vormen van slimme materiaalkringlopen, om zo te komen tot minder afval en minder grondstoffenverbruik.

De sprong maken naar industrie 4.0 (minister-president Bourgeois en ministers Muyters en Schauvliege)

We moeten ernaar streven om koploper te worden in nieuwe technologieën en concepten binnen industrie 4.0 zoals het 3D-printen, artificiële intelligentie, nanotechnologie, robotica en andere innovaties. Op die manier kunnen we onze concurrentiekracht versterken en welvaart op peil houden in een wereld die razendsnel verandert.

Slim wonen en leven (minister-president Bourgeois en minister Homans)

Het is aangenaam wonen en leven wanneer 80 % van wat mensen dagelijks nodig hebben op wandel – en fietsafstand wordt gebundeld. De nabijheid en verweving van functies maximaliseert het comfort en gebruiksgemak. Nieuwe aangepaste woonvormen en infrastructuren moeten inspelen op nieuwe noden; optimaal gebruik van ICT moeten gebouwen, wijken en steden slim en duurzaam maken.

Levenslang leren en de dynamische levensloopbaan (ministers Crevits en Muyters)

Talent en kennis zijn de drijvende krachten van vooruitgang en innovatie. Geen talent mag daarom onbenut blijven in onze samenleving. Vlaanderen moet daarbij de competentie – en talentontwikkeling stimuleren door in te spelen op de vraag naar nieuwe competenties in een verschuivende economie en samenleving, zodat iedereen zijn of haar plaats kan vinden om zich ten volle te ontplooien.

Werk maken van zorg en welzijn 4.0 (ministers Vandeurzen en Gatz)

Vlaanderen moet jongeren alle kansen kunnen geven, de best mogelijke start en ondersteuning, maar anderzijds moet ze ook haar verouderde bevolking dankzij innovatie voldoende levenskwaliteit kunnen bieden. Investeren in een nieuw zorgmodel waarbij de patiënt / cliënt centraal staat en het zorgaanbod op de behoeften in de samenleving is afgestemd: dat is wat Visie 2050 beoogt.

Werken aan een vlot en veilig mobiliteitssysteem (ministers Weyts en Schauvliege)

Vlaanderen werkt aan een vlotter, veiliger en milieuvriendelijker vervoerssysteem. Hiervoor is een trendbreuk nodig, en is er behoefte aan innovatie in de logistieke systemen. Technologische vernieuwingen binnen mobiliteit en logistiek moeten zo snel mogelijk doorgang vinden om de bereikbaarheid binnen Vlaanderen te verhogen en de ecologische impact daarvan te doen dalen.

Zorgen voor een Energietransitie (minister Turtelboom)

Vlaanderen zet in op de transitie naar een koolstofarm, duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. Dat systeem is maximaal hernieuwbaar en voorziet in een realistische energiemix. We streven daarbij naar maximale energie-efficiëntie in alle sectoren

(Bron: Vlaamse regering duidt trekkers voor Visie 2050 aan)

visie 2050

 

 

 

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.