36 miljoen euro investeringen in innovatie

Gepubliceerd op 27 december 2017

Innovatieve regio

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters kende in totaal 36 miljoen euro toe aan 3 projecten. Het gaat om een testproject voor de zelfrijdende auto, robots voor marien onderzoek en een nieuwe supercomputer. Opnieuw zet Vlaanderen haar ambitie kracht bij om zich bij de top van de innovatieve regio’s te nestelen. "Met deze 3 projecten profileren we Vlaanderen nadrukkelijk als een innovatieve hub, waar kwalitatieve testinfrastructuur te vinden is.”

Zelfrijdende auto

Een deel van de E313 en de aansluiting op de Antwerpse Ring tussen Deurne en Borgerhout zal uitgerust worden met sensoren en bekabeling. Die werken zullen starten vanaf april 2018.

“In 2019 zullen de eerste zelfrijdende auto’s over die wegen rijden en in levensechte omstandigheden getest worden. Zowel Toyota als Ford zitten in ons project en zullen autonome modellen in ons verkeer brengen en testen,” zegt minister Muyters.

Het project maakt deel uit van een groter Europees project (Concorda). Vlaanderen investeert er 3 miljoen euro in.

Marien onderzoek

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) krijgt 3 miljoen euro voor de aankoop van 2 nieuwe onbemande waterrobotten, een die aan de oppervlakte onderzoek uitvoert en een voor onderwateronderzoek.

Minister Muyters: “We moeten de zee nog beter kunnen bestuderen, vooral in het kader van duurzaamheid en de zogenaamde ‘blauwe economie.’ Heel gedetailleerde data, scherpe beelden en precieze stalen zijn cruciaal om de stap vooruit te zetten. De nieuwe robotten zullen een veel grotere bereik hebben en data sneller kunnen verwerken. Ze zullen ook scherpere observaties opleveren van bijvoorbeeld de Paardenmarkt, de munitiestortplaats uit de Tweede Wereldoorlog waar massaal veel mosterdgas onder de zeebodem begraven ligt. Met de robotten zullen we de risico’s op lekken of ontploffingen preventief in kaart kunnen brengen.”

Supercomputer

De Tier II-supercomputer zal bij de KULeuven geïnstalleerd worden, maar is toegankelijk voor andere kennisinstellingen en bedrijven in een open samenwerkingsverband. 

"Want een investering in een supercomputer is zeer kapitaalintensief. We voorzien niet minder dan 30 miljoen euro. Dan is het ook logisch dat we de capaciteit ook aan anderen ter beschikking stellen,” aldus innovatieminister Muyters.

(Bron: persbericht minister Muyters)

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.