Convenant ECOOM: addendum bijkomende onderzoekstaken

Gepubliceerd op 09 juni 2019

Algemeen

Op 5 april 2019 werd het nieuwe Convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Expertisecentrum O&O Monitoring (ECOOM) voor de periode 2019-2023 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. ECOOM is een belangrijke partner ter ondersteuning van het Vlaams onderzoeks- en innovatiebeleid.

Om toe te laten dat ECOOM bijkomende onderzoekstaken uitvoert, keurt de Vlaamse Regering nu een addendum goed aan het convenant 2019-2023 tussen de Vlaamse Gemeenschap en ECOOM.

Ze beslist tegelijk tot herverdeling van begrotingsartikelen voor een bedrag van 755.000 euro, om als bijkomende subsidie toe te kennen aan ECOOM voor het uitvoeren van de bijkomende taken. 

ECOOM als partner

ECOOM is een belangrijke partner ter ondersteuning van het Vlaams onderzoeks- en innovatiebeleid. ECOOM voorziet de Vlaamse overheid en internationale organisaties met geactualiseerde en relevante statistische data om het Vlaams innovatie -en wetenschapsbeleid internationaal te benchmarken. Ook voor de verdeling van financieringskanalen van het wetenschaps- en innovatiebeleid levert ECOOM diverse parameters aan.

Bovendien treedt ECOOM ook op als strategische partner voor Flanders Research Information Space (FRIS) door gegevens van onderzoek ter beschikking te stellen, volgens bepaalde afspraken en standaarden.

Addendum aan het ECOOM-convenant: interdisciplinariteit en impact

Recentelijk werden er door de Vlaamse Regering beslissingen genomen die een impact hebben om de rol van ECOOM binnen het wetenschap – en innovatiebeleid.

Allereerst werd door de Vlaamse Regering beslist om de besluiten van enkele financieringskanalen te wijzigen zoals het Bijzonder Onderzoeksfonds en het Industrieel Onderzoeksfonds (beslissingen Vlaamse Regering van 1 maart 2019 en op 5 april 2019). 

Zo werd beslist om door ECOOM,  naast de gehanteerde outputparameters voor de verdeling van onderzoeksmiddelen, in de toekomst ook parameters te laten ontwikkelen die meer aandacht besteden aan andere elementen zoals interdisciplinariteit en impact.

ECOOM is door zijn positie en expertise op deze domeinen immers een bevoorrechte partner om dit verder in detail uit te werken.

Het onderzoekvoorstel van ECOOM voor dit eerste luik toont een interuniversitair onderzoeksproject rond interdisciplinariteit, impact en open acces & open data.  In een eerste fase wordt gewerkt rond de conceptualisering van interdisciplinariteit als multidimensionaal fenomeen. Dit kan benaderd worden op verschillende niveaus (individuen, teams/departementen/organisaties, regio’s/landen). In een volgende stap worden bestaande en nieuwe indicatoren beoordeeld in termen van relevantie en worden ze gevalideerd, zowel lokaal (Vlaanderen) als internationaal.

De weerhouden indicatoren vormen vervolgens het fundament voor een aantal gerichte impactanalyses, op niveau van wetenschap en technologie, maar ook op breder maatschappelijk vlak.

Specifieke aandacht wordt in deze fase geschonken aan het concept Open Access & Open Data en welke rol die spelen in interdisciplinair onderzoek. De vraag wordt gesteld of Open Access & Open Data in additionele impact kunnen resulteren.

Samenwerking ECOOM en STORE: techno-economische impact

Bovendien investeerde de Vlaamse overheid de voorbije jaren aanzienlijk meer middelen in het wetenschaps- en innovatiebeleid. In de legislatuur 2014-2019 maar liefst 500 miljoen euro recurrent extra.  

Om de impact van deze beleidsbeslissingen inzake wetenschaps- en innovatiebeleid op de economische performantie van Vlaanderen in te schatten, net als de noden van toekomstig beleid, doet het Departement EWI ook beroep doen op ECOOM  in samenwerking met het Steunpunt Economie en Ondernemen.

Hiervoor werd met Store een gezamenlijk onderzoeksvoorstel inzake techo-economische impact opgemaakt. Door hun expertise te bundelen en hun data te koppelen moet dit toelaten om de prestaties van clusters en de antecedenten – inclusief de impact van ondersteunend beleid – exhaustiever in kaart te brengen en te beoordelen.

Bovendien moet dit ook toelaten om de impact van overheidssteun voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) en van innovatie op bedrijfsprestaties te meten. Ook hier wordt de expertise van ECOOM op het vlak van innovatie-onderzoek gekoppeld met de expertise van STORE in het bestuderen van bedrijfsprestaties en marktimpact in het algemeen.

Voor de uitvoering van beide onderzoeksvoorstellen wordt aan het convenant met ECOOM 2019-2023 dus een addendum toegevoegd.

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.