CurieuzeNeuzen-project gaat hitte en droogte in Vlaamse tuinen onderzoeken

Gepubliceerd op 25 januari 2021

Op zoek naar 5.000 Vlamingen met tuin

Zaterdag 23 januari lanceerden UAntwerpen en De Standaard een nieuw burgeronderzoek, CurieuzeNeuzen in de Tuin. Deze keer voeren de CurieuzeNeuzen onderzoek uit in tuinen overal in Vlaanderen. Door zelf een sensor te plaatsen in de gazon, kunnen 5.000 burgers bijdragen aan het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Het project zal een internationaal unieke dataset opleveren, die wetenschappers een beter inzicht geeft in de gevoeligheid van onze tuinen en parken zijn voor hitte en droogte.

>> CurieuzeNeuzen is een van de 20 Citizen Science-projecten die we ondersteunen. Bekijk ze hier allemaal

Belang van het onderzoek

Wetenschappers gaan aan de slag met de CurieuzeNeuzen data om te onderzoeken waarom sommige plekken beter bestand zijn tegen de hitte en de droogte dan andere. Zo kunnen we leren hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers, hoe we ervoor zorgen dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens een hittegolf, en hoe we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter wapenen tegen de droogte. Tijdens het project zal een interactieve stippenkaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen de resultaten weergeven, zodat iedereen de hitte en droogte kan opvolgen.

De bodemsensor stuurt zijn gegevens in realtime door naar de wetenschappers van de UAntwerpen. (c) An Van Gijsegem

Internet of Things

De hitte en droogte worden in kaart gebracht aan de hand van een slimme bodemsensor verbonden met het Internet of Things. Deze sensor stuurt zijn gegevens in realtime door naar de wetenschappers van de UAntwerpen, die direct met de data aan de slag kunnen. De tuineigenaar volgt live zijn eigen meetgegevens via een persoonlijk dashboard. De CurieuzeNeuzen nemen ook een bodemstaal dat onderzocht wordt, en waarvan ze de resultaten aan het einde van de meting in een persoonlijk tuinrapport krijgen.

Koolstof

De wetenschappers achter CurieuzeNeuzen willen graag documenteren hoeveel koolstof er reeds opgeslagen is in Vlaamse tuinen. Daartoe wordt in het bodemstaal dat de CurieuzeNeuzen opsturen het koolstofgehalte geanalyseerd. De bedoeling is een antwoord te vinden op volgende vragen: Welke rol spelen tuinen in CO2-opslag? Welke factoren beïnvloeden deze CO2-opslag? En hoeveel ruimte is er voor nog extra opslag?

Deelnemen

De metingen duren van 3 april tot 2 oktober 2021, maar liefst zes maanden. Inschrijven kan tot en met 14 februari op www.standaard.be/curieuzeneuzen

(Persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.