Publicatie pleit voor innovatie gebaseerd op microbiomen

Gepubliceerd op 07 februari 2021

Microbiomen en duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Vorige week verscheen in Nature Microbiology een publicatie over het potentieel van microbiomen om een duurzame bioeconomie te realiseren.

De auteurs, o.a. onze EWI-collega Kathleen D'Hondt, roepen beleidsmakers, investeerders, experts in regelgeving en onderwijs op om in te zetten op innovatie gebaseerd op de werking van microbiomen in een globale en systemische aanpak, om op die manier maximaal bij te dragen aan de ontwikkelingsdoelstellingen, zoals opgenomen in de bioeconomie strategieën.

>> Lees het artikel: Microbiome innovations for a sustainable future

De publicatie legt uit hoe innovaties gebaseerd op het functioneren van microbiomen kunnen bijdragen aan het realiseren van verschillende van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (of de Sustainable Development Goals – SDG’s) (zie figuur hieronder).

De SDG's werden geïntegreerd in bio-economische strategieën over de hele wereld, ook in de Europese Green Deal.

Microbioom gebaseerde innovaties kunnen helpen om de Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te bereiken.

 

Succesfactoren

Inzetten op het potentieel van microbiomen kan belangrijke bio-innovaties in voedselsystemen versnellen en nieuwe oplossingen bieden om de globale uitdagingen met betrekking tot voedselzekerheid en -veiligheid, gezonde voeding, algemene gezondheid en welzijn, en afvalmanagement aan te pakken, om klimaatverandering te reduceren, er beter op in te spelen en aan te passen aan de klimaatveranderingen.

Het belang van internationale en multi-disciplinaire aanpak is hierbij een essentiële factor.

De samenwerking tussen datawetenschappers, genetici, microbiologen, ecologen, medische en andere onderzoekers is een essentiële factor om de interacties tussen de microbiomen van bodem, planten, dieren, mensen en voedselproductie en -consumptie te leren begrijpen.

De overal aanwezige microbiomen hebben ook een zeer actieve rol in afvalbeheer en -afbraak en kunnen voor belangrijke bijdrages zorgen om de doelstellingen van de circulaire en bio-economie te realiseren.

Om op de groeiende inzichten verder te bouwen, is - naast de onderzoeksinspanningen - ook de nodige infrastructuur, zoals biobanken en IT belangrijk. De inzet op een internationale samenwerking is belangrijk voor een gestandardiseerde aanpak van datacollectie, -analysis, en -opslag, maar ook van sample opslag.

Om voluit de voordelen van microbioomtoepassingen te kunnen plukken is het ook belangrijk dat die door het bredere publiek opgenomen worden.

Informatiedoorstroming over het potentieel, de impact en functioneren van microbiomen is een andere vereiste om het vertrouwen dat nodig is om de innovaties te omarmen, te verzekeren.

Horizon 2020

Deze publicatie werd gemaakt in de context van de Horizon 2020 coördinatie-actie MicrobiomeSupport (www.microbiomesupport.eu). Kathleen D’Hondt leidde het werkpakket om de interactie met het International Bioeconomy Forum te ondersteunen.

Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
28 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2024)

O.a. fusie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en Departement Werk en Sociale Economie (WSE) en wijziging economisch ondersteuningsbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.